Postopek : 2016/2872(RSP)
Potek postopka na zasedanju
Potek postopka za dokument : O-000107/2016

Predložena besedila :

O-000107/2016 (B8-1803/2016)

Razprave :

PV 27/10/2016 - 3
CRE 27/10/2016 - 3

Glasovanja :

Sprejeta besedila :


Parlamentarna vprašanja
PDF 181kWORD 16k
13. julij 2016
O-000107/2016
Vprašanje za ustni odgovor O-000107/2016
za Komisijo
Člen 128 poslovnika
Silvia Costa, v imenu Odbora za kulturo in izobraževanje

 Zadeva: Evropska prostovoljna služba
 Odgovor na plenarnem zasedanju 

Evropska prostovoljna služba (EVS) leta 2016 praznuje 20. obletnico svojega delovanja. V 20 letih je podprla 100.000 prostovoljcev. Parlament, zlasti Odbor za kulturo in izobraževanje (CULT), podpira prostovoljstvo kot izraz solidarnosti, ki prispeva h krepitvi aktivnega državljanstva ter se bori proti socialni izključenosti, revščini, nestrpnosti, rasizmu, ksenofobiji in nepravičnosti, hkrati pa pomembno prispeva k širjenju evropskih vrednot. Koristi prostovoljstva kot strateškega orodja za spodbujanje medsebojnega razumevanja in medkulturnih odnosov se kažejo tudi pri prostovoljnem delu, ki se izvaja v sodelovanju s tretjimi državami.

Prostovoljstvo sodelujočim zagotavlja močne veščine vseživljenjskega učenja. Zato bi bilo treba krepiti sisteme za povečanje razumevanja ter preglednosti neformalnih in priložnostnih učnih spretnosti, pridobljenih med izkušnjo prostovoljstva.

Odbor CULT ne glede na pozitivne povratne informacije meni, da je mogoče narediti več za izboljšanje okvira za prostovoljske programe, zlasti EVS, da bi zagotovili boljši dostop do razpoložljivih pobud in priložnosti ter njihovo boljše poznavanje.

Zaradi vsega navedenega Komisijo pozivamo, naj odgovori na naslednja vprašanja:

– Ali namerava Komisija še naprej širiti obseg, povečati število sodelujočih, širiti področja dela in ciljne kraje EVS ter z omogočanjem posredovanja prostovoljnega dela v okviru EVS delno ali v celoti prek spleta izkoriščati nove tehnologije? Če je odgovor pritrdilen, kako?

– Kakšne pobude namerava Komisija izvajati ali razviti za spodbujanje prostovoljstva med ljudmi vseh starosti, med drugim tudi za mobilnost čezmejnih prostovoljcev, zlasti v okviru humanitarne krize?

– Ali namerava Komisija nadaljevati z uradnim priznanjem statusa evropskega prostovoljca?

– Ali si je Komisija pripravljena nadalje prizadevati, da bi dosegla boljšo podporo dostopu za državljane tretjih držav, ki želijo prostovoljno delati v Evropi?

– Kako bo Komisija ukrepala, da bi zbrala več podatkov o vrednosti prostovoljnih dejavnosti in ocenila njihov prispevek h socialni koheziji in BDP, s čimer bi predložila dokaze za razvoj prihodnjih pobud in programov ter prostovoljstvo priznala kot sofinanciranje?

– Ali Komisija načrtuje tudi spodbujanje državljanstva EU prek evropske državljanske pobude?

Izvirni jezik vprašanja: EN
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov