Parlamentarna pitanja
PDF 185kWORD 16k
20. srpnja 2016.
O-000108/2016
Pitanje za usmeni odgovor O-000108/2016
upućeno Komisiji
članak 128
Bernd Lange, Alexander Graf Lambsdorff, u ime Odbor za međunarodnu trgovinu

 Predmet: Parlamentarni nadzor i praćenje civilnog društva u okviru Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između članica Južnoafričke razvojne zajednice i EU-a

Sporazum o gospodarskom partnerstvu između članica Južnoafričke razvojne zajednice i Europske unije (SADC-EU SGP) potpisan je 10. lipnja 2016. godine u Bocvani između EU-a i članica Južnoafričke razvojne zajednice. Održivi razvoj jedna je od glavnih tema tog Sporazuma, a također uključuje pitanja promicanja ljudskih prava, radničkih prava, dobrog upravljanja, vladavine prava i drugih ključnih elemenata. Kako bi se ostvarili ti ciljevi, Sporazum se mora učinkovito provoditi i nadzirati. Iako Sporazum o gospodarskom partnerstvu između članica Južnoafričke razvojne zajednice i Europske unije sadrži relativno opsežna poglavlja o trgovini i održivom razvoju, potrebno je pojasniti posebne odredbe o uključivanju civilnog društva u praćenje Sporazuma.

1. Koje će konkretne mjere Komisija poduzeti kako bi se pobrinula da se SGP provodi na način kojim se podupiru odredbe o održivom razvoju u okviru Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između članica Južnoafričke razvojne zajednice i Europske unije te hoće li razmotriti uspostavu strukturiranog postupka praćenja civilnog društva kao što su domaće savjetodavne skupine i odredbe za parlamentarni nadzor?

2. Može li Komisija podrobnije objasniti kako bi se financiralo sudjelovanje civilnog društva?

3. Kako se Komisija namjerava obvezati na to da će uzimati u obzir izvješća, odluke i preporuke civilnog društva u postupanju sa slučajevima kršenja obveza u okviru Sporazuma?

4. Koje će mjere Komisija poduzeti kako bi osigurala usklađenost politika za razvoj u provedbi Sporazuma?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti