Eljárás : 2016/2961(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000128/2016

Előterjesztett szövegek :

O-000128/2016 (B8-1807/2016)

Viták :

PV 23/11/2016 - 20
CRE 23/11/2016 - 20

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 189kWORD 16k
2016. október 19.
O-000128/2016
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000128/2016
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Michael Cramer, a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság nevében

 Tárgy: Nemzetközi légi közlekedési megállapodások
 Válasz a plenáris ülésen 

A Bizottság 2015 decemberében elfogadott egy európai légi közlekedési stratégiát. A légi közlekedési stratégia részeként javasolták, hogy kezdjenek tárgyalásokat uniós szintű repülésbiztonsági megállapodások megkötéséről Japánnal és Kínával, illetve légi közlekedési megállapodásokról a következő országokkal: Kína, Törökország, Mexikó, az Öböl menti Együttműködési Tanács hat tagállama, Örményország és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN).

A Tanács 2016. március 8-án felhatalmazta a Bizottságot arra, hogy kezdje meg Kínával és Japánnal a repülésbiztonsági megállapodásokról szóló tárgyalásokat, illetve 2016. június 7-én arra, hogy kezdje meg az ASEAN-nal, Törökországgal, Katarral és az Egyesült Arab Emírségekkel az uniós szintű légi közlekedési megállapodásokról szóló tárgyalásokat. A Tanácsban még folyik a tanácskozás a következő országokkal kötendő uniós szintű légi közlekedési megállapodásokra vonatkozó tárgyalások megnyitásával kapcsolatos tárgyalási irányelvek tervezetéről: Kína, Mexikó, Örményország és az Öböl-menti Együttműködési Tanács másik négy tagállama.

A Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság a következő kérdéseket kívánja feltenni a Bizottságnak:

Milyen célokat tűznek ki és milyen kérdéseket szabályoznak azok a légi közlekedési megállapodások, amelyekre vonatkozóan a Bizottság tárgyalási irányelveket kapott, és milyen időkereten belül tervezik e tárgyalások lefolytatását?

Mi a jelenlegi helyzet a Tanácsban a fennmaradó tárgyalási irányelvekkel kapcsolatban?

Hogyan szándékozik a Bizottság biztosítani azt, hogy az Európai Parlament az Európai Unió működéséről szóló szerződés 218. cikke (10) bekezdésének megfelelően haladéktalan és teljes körű tájékoztatást kapjon a tárgyalások minden szakaszában?

Hogyan kívánja a Bizottság biztosítani a tárgyalások során a megfelelő átláthatóságot és az iratokhoz való hozzáférést?

Tud-e biztosítékot adni a Bizottság arra, hogy az Európai Parlament a Tanáccsal párhuzamosan tájékoztatást kap minden tárgyalási forduló előtt és után?

Meg tudja-e erősíteni a Bizottság, hogy nem fog törekedni a megkötött légi közlekedési megállapodások feltételes alkalmazására az azt megelőző időben, hogy az Európai Parlament a megállapodáshoz egyetértését adta volna?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat