Postupak : 2016/2799(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000133/2016

Podneseni tekstovi :

O-000133/2016 (B8-1808/2016)

Rasprave :

PV 22/11/2016 - 17
CRE 22/11/2016 - 17

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 184kWORD 17k
8. studenog 2016.
O-000133/2016
Pitanje za usmeni odgovor O-000133/2016
upućeno Komisiji
članak 128
Thomas Händel, u ime Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja

 Predmet: Uspostava Jamstva za vještine
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

U sve više digitaliziranom svijetu mogućnosti zapošljavanja za niskokvalificirane radnike smanjene su, oni su podložniji dugoročnoj nezaposlenosti i suočavaju se s većim teškoćama u sudjelovanju u društvu u potpunosti. Prema podacima OECD-a, veliki udjeli odraslih osoba s niskom razinom osnovnih (pismenost i numeričke vještine) i digitalnih vještina povezuju se s nižim razinama produktivnosti te manjim izgledima za rast i konkurentnost. To nije samo štetno za pojedince nego i iznimno skupo za gospodarstvo i društvo u cjelini. Ipak, razvijanje novih načina rada i sektora okrenutih budućnosti ima ključnu ulogu u pogledu vrsta potrebnih vještina. Neusklađenost ili manjak vještina mogu negativno utjecati ne samo na produktivnost i rast, već i na društveno stanje u državama članicama. Prijedlogom Komisije preporučuje se da se one oslone na postojeće inicijative ili politike i uspostave Jamstva za vještine kojim bi se osobama koje su napustile obrazovni sustav bez stjecanja više srednjoškolske ili jednakovrijedne kvalifikacije i koje ne ispunjavaju kriterije za potporu u okviru Jamstva za mlade omogućio pristup načinima usavršavanja.

1. Komisija poziva države članice da brzo izrade akcijski plan za provedbu te inicijative. Je li Komisija predvidjela mehanizam ili tijelo za pružanje podrške državama članicama u pripremi tog plana i njegovu praćenju? U pripremi tog plana trebalo bi sudjelovati nekoliko dionika: kako će se države članice poticati da u proces odlučivanja uključe civilno društvo, obrazovne ustanove, sindikate i poslodavce (poduzeća i industriju)?

2. Smatra li Komisija da je tu inicijativu moguće financirati bez dodatnih sredstava? Spominje se primjena raznih fondova EU-a (primjerice ESF-a i programa Erasmus+). Hoće li Komisija stoga predvidjeti donošenje odgovarajućih postupaka kako bi se omogućilo kombiniranje raznih fondova, a da se pritom ne stvori birokracija?

3. Koju će strategiju Komisija primijeniti za uključivanje država članica u tu pravno neobvezujuću inicijativu?

4. Jedan od glavnih razloga za nepismenost je rano napuštanje školovanja: kako Komisija zamišlja rješavanje toga problema u okviru svojih preporuka?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti