Eljárás : 2016/2988(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000140/2016

Előterjesztett szövegek :

O-000140/2016 (B8-1813/2016)

Viták :

PV 30/11/2016 - 16
CRE 30/11/2016 - 16

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 195kWORD 20k
2016. november 14.
O-000140/2016
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000140/2016
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Lambert van Nistelrooij, Antonio Tajani, Elisabetta Gardini, Salvatore Cicu, a(z) PPE képviselőcsoport nevében
Constanze Krehl, Mercedes Bresso, a(z) S&D képviselőcsoport nevében
Davor Škrlec, a(z) Verts/ALE képviselőcsoport nevében
Ramón Luis Valcárcel Siso

 Tárgy: A földrengések utáni olaszországi helyzet
 Válasz a plenáris ülésen 

2016. augusztus 24-én Olaszország középső részét pusztító földrengés érte, amelyet sorozatos rengések követtek, és ezek során október 26-án 5,5-ös és 6,1-es, október 30-án 6,5-ös erősségű további három nagy rengés következett be a közép-olaszországi régiókban. A beszámolók szerint a földrengések következtében több mint 400 ember sebesült meg, 290-en pedig életüket vesztették. A lehetséges „dominóhatás” miatt 100 000 ember kényszerülhet lakóhelye elhagyására.

Az érintett helyeken bekövetkezett deformálódás kiterjedése kb. 130 négyzetkilométer, a maximális elmozdulás legalább 70 centiméter. A rengések ennek következtében városokat romboltak le, súlyos károkat okoztak a helyi és a regionális infrastruktúrákban, a történelmi és kulturális örökség részét képező tárgyakat pusztítottak el, kárt okoztak a gazdasági tevékenységekben, különösen a kkv-k, a mezőgazdaság, valamint az idegenforgalmi és gasztronómiai források tekintetében.

Emellett a sok ember, aki lakóhelye elhagyására kényszerült, a várhatóan zord téli időjárási viszonyok miatt fokozottan aggódik. A problémát gyorsan és hatékonyan kell kezelni annak garantálása érdekében, hogy az otthonuktól megfosztott emberek megfelelő körülmények között élhessenek.

Mindezek tükrében kérem a Bizottságot az alábbi kérdések megválaszolására:

– Megkapta-e az olasz kormány kérelmét az Európai Unió Szolidaritási Alapjából nyújtandó támogatás iránt, és megtette-e az összes szükséges intézkedést a fenti támogatás haladéktalan vizsgálata és biztosítása érdekében, hogy segítse a katasztrófaelhárítási erőfeszítésekben részt vevő olasz nemzeti és regionális hatóságokat?

– Megfontolja-e az olasz nemzeti és regionális operatív programok módosításaira irányuló kérelmeket, amelyek célja, hogy megfelelőbben kezeljék az 5. tematikus célkitűzéssel („az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázatmegelőzés és -kezelés előmozdítása”) kapcsolatos kérdéseket, amennyiben e kérelmeket Olaszország kellőképpen megindokolja a közös rendelkezésekről szóló rendelet 30. cikkében foglaltaknak megfelelően?

– Meg fogja-e vizsgálni a Bizottság a finanszírozás iránti kérelmek vizsgálatára vonatkozó hatályos eljárásokat azok egyszerűsítése céljából és annak érdekében, hogy lerövidüljön a Szolidaritási Alapból származó finanszírozás jóváhagyásához és folyósításához szükséges idő?

– Szándékában áll-e a Bizottságnak, hogy megvizsgálja az EBB keretében működő hitelmechanizmus létrehozásának kivitelezhetőségét, amelynek célja az adott tagállamnak megítélt összeg biztosítása lenne azt megelőzően, hogy sor kerül az összeg Szolidaritási Alapból történő folyósítására?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat