Procedură : 2016/2988(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : O-000140/2016

Texte depuse :

O-000140/2016 (B8-1813/2016)

Dezbateri :

PV 30/11/2016 - 16
CRE 30/11/2016 - 16

Voturi :

Texte adoptate :


Întrebări parlamentare
PDF 191kWORD 19k
14 noiembrie 2016
O-000140/2016
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000140/2016
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Lambert van Nistelrooij, Antonio Tajani, Elisabetta Gardini, Salvatore Cicu, în numele Grupului PPE
Constanze Krehl, Mercedes Bresso, în numele Grupului S&D
Davor Škrlec, în numele Grupului Verts/ALE
Ramón Luis Valcárcel Siso

 Subiect: Situația din Italia după cutremure
 Răspuns în plen 

La 24 august 2016, un cutremur devastator a lovit centrul Italiei, iar apoi alte trei seisme puternice au zguduit regiunile din Italia centrală, la 26 octombrie cu magnitudini de 5,5 și 6,1, respectiv la 30 octombrie cu o magnitudine de 6,5. Potrivit relatărilor, peste 400 de persoane au fost rănite, iar 290 de persoane au decedat în urma cutremurelor, iar un posibil „efect de domino” ar putea duce la strămutarea a 100 000 de persoane.

Teritoriile în cauză suferă din cauza unei deformări care se extinde pe o suprafață de aproximativ 130 de kilometri pătrați, cu o deplasare maximă de cel puțin 70 de centimetri. Drept urmare, seismele au distrus orașe, au deteriorat grav infrastructura locală și regională, au distrus elemente ale patrimoniului istoric și cultural și au cauzat prejudicii activităților economice, în special IMM-urilor, agriculturii și resurselor turistice și gastronomice.

În plus, condițiile meteorologice aspre care se așteaptă în iarna ce urmează reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru numeroasele persoane strămutate. Această problemă trebuie abordată rapid și eficace pentru a garanta condiții de trai decente persoanelor care au rămas fără locuințe.

În acest context, se solicită Comisiei să răspundă la următoarele întrebări:

– A primit din partea guvernului Italiei o cerere de sprijin din Fondul de solidaritate european și a luat toate măsurile necesare pentru a evalua și mobiliza prompt un astfel de sprijin cu scopul de a ajuta autoritățile naționale și regionale implicate în eforturile de salvare și de acordare de asistență în urma dezastrului?

– Ar fi dispusă să ia în considerare cererile de modificare a programelor operaționale naționale și regionale italiene cu scopul de a aborda mai eficient aspectele obiectivului tematic 5 („Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor”) în cazul în care Italia ar justifica în mod corespunzător aceste cereri în conformitate cu articolul 30 din Regulamentul privind dispozițiile comune?

– Ar fi dispusă să examineze procedurile existente de analizare a cererilor de finanțare în vederea simplificării acestora și a scurtării timpului necesar pentru aprobarea și plata ajutoarelor financiare din Fondul de solidaritate?

– Ar fi dispusă să analizeze fezabilitatea creării unui mecanism de împrumut în cadrul BEI care ar putea fi instituit în scopul acordării sumei avute în vedere pentru un stat membru înainte ca suma să fie plătită din Fondul de solidaritate?

Limba originală a întrebării: EN
Aviz juridic - Politica de confidențialitate