Parlamentarno pitanje - O-000141/2016Parlamentarno pitanje
O-000141/2016

Stanje u Italiji nakon potresa

Pitanje za usmeni odgovor O-000141/2016
upućeno Komisiji
članak 128
Rosa D'Amato, Laura Agea, Fabio Massimo Castaldo, Isabella Adinolfi, Rolandas Paksas, Daniela Aiuto, Piernicola Pedicini, David Coburn, u ime Kluba EFDD

Postupak : 2016/2988(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument :  
O-000141/2016
Podneseni tekstovi :
O-000141/2016 (B8-1814/2016)
Glasovanja :
Doneseni tekstovi :

Razorni potres pogodio je središnju Italiju 24. kolovoza 2016. U nizu dodatnih potresa još su tri veća potresa pogodila regije u središnjoj Italiji, 26. listopada jačine 5,5 i 6,1 te 30. listopada jačine 6,5. Prema izvješćima, ozlijeđeno je više od 400 osoba, a 290 ih je poginulo u tim potresima te bi mogući „domino efekt” mogao dovesti do raseljavanja 100 000 osoba.

Pogođena područja suočena su s deformacijom koja se proteže na oko 130 kvadratnih kilometara, uz maksimalni pomak od barem 70 centimetara. Kao posljedica toga potresi su razorili gradove, ozbiljno oštetili lokalnu i regionalnu infrastrukturu, uništili povijesnu i kulturnu baštinu te poremetili gospodarske aktivnosti, posebno malih i srednjih poduzeća i poljoprivrede, kao i turistički i gastronomski potencijal. Posljednji potres, od 30. listopada, najjači je koji je pogodio zemlju u više od tri desetljeća, te je rezultirao potpunim uništenjem čitavih sela, što je mnoge stanovnike u tim područjima dovelo na rub očaja.

Uz to, teški vremenski uvjeti nadolazeće zime predstavljat će veliki razlog za zabrinutost za mnoge raseljene osobe i taj problem treba riješiti brzo i djelotvorno kako bi se zajamčili dostojni životni uvjeti za osobe koje su ostale bez domova.

S obzirom na sve navedeno, od Komisije se traže odgovori na sljedeća pitanja:

– Je li Komisija dobila zahtjev od talijanske vlade za potporu iz Europskog fonda solidarnosti? Ako da, je li Komisija poduzela sve potrebne mjere kako bi brzo ocijenila taj zahtjev i mobilizirala sredstva u cilju pomaganja talijanskim nacionalnim i regionalnim vlastima uključenima u aktivnosti pružanja pomoći nakon katastrofe?

– Bi li Komisija razmotrila zahtjeve za izmjenu talijanskih nacionalnih i regionalnih operativnih programa kako bi se na bolji način odgovorilo na pitanje tematskog cilja br. 5 („promicanje prilagodbe na klimatske promjene, sprečavanje rizika i upravljanje”), pod uvjetom da Italija valjano opravda te zahtjeve u skladu s člankom 30. Uredbe o zajedničkim odredbama?

– Bi li Komisija mogla razmotriti postojeće postupke za analizu zahtjeva za financiranje kako bi se pojednostavio postupak i kako bi se smanjilo vrijeme koje je potrebno za odobravanje i isplaćivanje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti?