Eljárás : 2016/2988(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000141/2016

Előterjesztett szövegek :

O-000141/2016 (B8-1814/2016)

Viták :

PV 30/11/2016 - 16
CRE 30/11/2016 - 16

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 192kWORD 17k
2016. november 15.
O-000141/2016
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000141/2016
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Rosa D'Amato, Laura Agea, Fabio Massimo Castaldo, Isabella Adinolfi, Rolandas Paksas, Daniela Aiuto, Piernicola Pedicini, David Coburn, a(z) EFDD képviselőcsoport nevében

 Tárgy: A helyzet Olaszországban a földrengést követően
 Válasz a plenáris ülésen 

2016 augusztus 24-én pusztító erejű földrengés rázta meg Olaszországot. Később, folyamatos mozgások közepette három másik súlyos rengés sújtotta a közép-olaszországi térségeket: október 26-án 5,5-ös és 6,1-es magnitúdó, október 30-án pedig 6,5-ös magnitúdó erővel. Híradások szerint e földrengések során több mint négyszáz ember szenvedett sérüléseket, 290-en vesztették életüket, és a lehetséges „dominóhatás” következtében talán 100 000 ember is lakóhelye elhagyására kényszerült.

Az érintett területeken mintegy 130 négyzetkilométernyi térségre kiterjedően keletkeztek olyan elváltozások, amelyek esetében a maximális elmozdulás legalább 70 cm volt. Ez azt jelenti, hogy a rengések városokat romboltak le, súlyosan megrongálták a helyi és regionális infrastruktúrát, történelmi és kulturális emlékműveket döntöttek romba és gazdasági tevékenységeket szakítottak meg, különösen kkv-k esetében és a mezőgazdaságban, valamint rontották a turisztikai és vendéglátóipari ágazat lehetőségeit. Több mint három évtizede nem sújtotta az országot olyan heves földrengés, mint a mostaniak közül az utolsó, az október 30-i, amely egész városokat tett a föld színével egyenlővé, és az érintett területek sok lakosát taszította a kétségbeesésbe.

A küszöbön álló tél ráadásul keménynek ígérkezik, ami az otthonukat elhagyni kényszerült tömegek legfőbb gondját jelenti majd, ezt tehát gyorsan és hatékonyan meg kell oldani, méltó életkörülményeket biztosítva a hajléktalanná vált emberek számára.

Ezzel összefüggésben kérjük a Bizottságot az alábbi kérdések megválaszolására:

– Kapott-e a Bizottság az olasz kormánytól olyan folyamodványt, amelyben kéri az Európai Szolidáris Alap igénybevételét? Amennyiben igen, úgy megtett-e a Bizottság minden szükséges intézkedést e kérelem gyors megvizsgálása és a támogatás mozgósítása érdekében azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson az érintett nemzeti és regionális hatóságok számára a szerencsétlenséget követő mentesítő erőfeszítéseikben?

– Megfontolja-e a Bizottság az olasz nemzeti és regionális operatív programok módosításaira irányuló kérelmeket, amelyek célja, hogy megfelelőbben kezeljék az 5. tematikus célkitűzéssel („Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázatmegelőzés és -kezelés előmozdítása”) kapcsolatos kérdéseket, amennyiben e kérelmeket Olaszország kellőképpen megindokolja a közös rendelkezésekről szóló rendelet 30. cikkében foglaltaknak megfelelően?

– Felülvizsgálja-e a Bizottság a finanszírozás alkalmazásainak elemzésére vonatkozó meglévő eljárásokat azzal a céllal, hogy egyszerűsítse a folyamatot, valamint lerövidítse a Szolidáris Alapból folyósítandó finanszírozás jóváhagyásához és a források tényleges lehívásához szükséges időszakokat?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat