Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb : O-000019/2017

Indgivne tekster :

O-000019/2017 (B8-0220/2017)

Forhandlinger :

PV 15/05/2017 - 9
PV 18/05/2017 - 16
CRE 18/05/2017 - 16

Afstemninger :

Vedtagne tekster :


Parlamentariske forespørgsler og spørgsmål
PDF 99kWORD 16k
15. marts 2017
O-000019/2017
Større forespørgsel til skriftlig besvarelse med forhandling O-000019/2017
til Kommissionen
jf. forretningsordenens artikel 130b
Dubravka Šuica, Franc Bogovič, Daniel Buda, Pál Csáky, Andor Deli, György Hölvényi, Marijana Petir, Ivan Štefanec, Patricija Šulin, Alojz Peterle, Marian-Jean Marinescu, Miroslav Mikolášik, Ivana Maletić, Milan Zver, Tomáš Zdechovský, Inese Vaidere, Traian Ungureanu, Željana Zovko, Eduard Kukan, Krišjānis Kariņš, Ivica Tolić, Romana Tomc, Dariusz Rosati, Artis Pabriks, Adam Szejnfeld, Renate Sommer, Pavel Svoboda, Michaela Šojdrová, Iuliu Winkler, Zigmantas Balčytis, Nicola Caputo, Doru-Claudian Frunzulică, Georgi Pirinski, Monika Smolková, Olga Sehnalová, Biljana Borzan, Tonino Picula, Anna Elżbieta Fotyga, Ruža Tomašić, Monica Macovei, Jana Žitňanská, Georgios Epitideios, Ivan Jakovčić, Ivo Vajgl, Merja Kyllönen, Julia Pitera

 Om: Større forespørgsel - Forskelle i produkters indholdsdeklaration, sammensætning og smag på markederne i central/østeuropæiske og vesteuropæiske EU-medlemsstater
 Besvarelse på plenarmøde 

På Rådets (landbrug og fiskeri) 3.524. møde i Bruxelles den 6. marts 2017 om fødevarer med to forskellige kvaliteter blev Kommissionen bedt om at overveje at træffe passende foranstaltninger, bl.a. i forbindelse med EU-lovgivningen.

Undersøgelser har bekræftet, at der findes forskelle i sammensætningen og kvaliteten af produkter af identisk mærke og med identisk indpakning, som sælges på markederne i central-/østeuropæiske og vesteuropæiske EU-medlemsstater, og at mange produkter, der sælges i central/østeuropæiske EU-lande ofte indeholder ingredienser af lavere kvalitet end de mærkevarer, der sælges på EU's vestlige markeder. Nogle undersøgelser viser, at der i op til halvdelen af produkterne forekommer forskelle, som har en væsentlig indvirkning på kvaliteten, bl.a. lavere indhold af kød, større fedtindhold, flere kunstige sødestoffer og konserveringsmidler samt lavere vægt.

Dette er blevet konstateret ved en lang række produkter - lige fra fødevarer og toiletartikler til vaskepulver og desinfektionsmidler - som er af dårligere kvalitet og somme tider sælges til en højere pris end identiske produkter i det vestlige segment af EU-markedet.

Det er rigtigt, at virksomheder differentierer produkter efter markederne. Det er imidlertid uacceptabelt, at der er forskelle i kvaliteten på de grundlæggende ingredienser, og at forbrugerne på denne måde vildledes.

Hvilke foranstaltninger agter Kommissionen at træffe for at bringe denne form for praksis med opsplitning af EU's indre marked til ophør? Vil Kommissionen revidere EU-lovgivningen ved at fjerne dobbeltstandarder for kvaliteten af produkter, der sælges i Central/Østeuropa og Vesteuropa, og dermed beskytte forbrugerne ?

Forespørgslens originalsprog: EN
Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik