Eljárás : 2017/2629(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000022/2017

Előterjesztett szövegek :

O-000022/2017 (B8-0211/2017)

Viták :

PV 03/04/2017 - 16
CRE 03/04/2017 - 16

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 188kWORD 17k
2017. március 23.
O-000022/2017
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000022/2017
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Thomas Händel, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében

 Tárgy: Európai Szolidaritási Testület
 Válasz a plenáris ülésen 

2016. december 7-én a Bizottság elfogadta az Európai Szolidaritási Testületről szóló közleményt (COM(2016)0942). Ez Juncker elnöknek az Unió helyzetéről szóló 2016. szeptember 14-i beszéde után történt, amely szerint: Az Európai Szolidaritási Testülethez való önkéntes csatlakozás révén ezek a fiatalok fejleszthetik a készségeiket, és nem csak munkatapasztalatot, de felbecsülhetetlen emberi tapasztalatokat is szerezhetnek.”

A közleményben a Bizottság kijelenti, hogy „az Európai Szolidaritási Testület két egymást kiegészítő ágat fog egyesíteni: az önkéntes és a foglalkoztatási ágat.” A foglalkoztatási ág a közvetlenül az EMPL bizottság hatáskörébe tartozó területekkel foglalkozik. Az EMPL bizottság ezért a következő kérdéseket teszi fel a Bizottságnak:

1. Hogyan kíván különbséget tenni az önkéntesség – amely nagyon értékes tapasztalatokat adhat, de nem fizetett – és a gyakornoki munka, illetve gyakorlati képzések között, amelyeknek fizetetteknek kell lenniük? Hogyan kívánja biztosítani, hogy az önkéntességet ne használják fel a foglalkoztatás rendes, fizetett formáinak a helyettesítésére?

2. Hogyan fogja garantálni, hogy a kezdeményezés elérjen valamennyi fiatalhoz, különösen a kiszolgáltatottabb helyzetben lévőkhöz?

3. Hogyan fogja garantálni, hogy az e rendszer keretében ajánlott gyakornoki munkák és gyakorlati képzések minőségiek legyenek? Hogyan lesznek elismerve a hivatalos és a nem hivatalos készségek?

4. Hogyan fog támaszkodni az olyan meglévő kezdeményezésekre, mint az Erasmus+ és az ifjúsági garancia, illetve hogyan fogja megerősíteni és kiegészíteni őket, felváltásuk helyett? A foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programjának, az IMIF-nek és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésnek mekkora részét, illetve milyen kiegészítő pénzeszközöket kíván előirányozni az Európai Szolidaritási Testület számára, tekintettel arra, hogy a meglévő pénzeszközökre az európai társadalmi és foglalkoztatási helyzet miatt már így is nagy szükség van? Fontolóra veszi-e, hogy más alapokhoz és programokhoz, például az Európai Szociális Alaphoz forduljon?

5. Hogyan kívánja elkerülni az olyan meglévő programok és eszközök megkettőzését vagy felváltását, mint az Erasmus+, az Európai önkéntes szolgálat és az európai ifjúsági garancia?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat