Procedură : 2017/2629(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : O-000022/2017

Texte depuse :

O-000022/2017 (B8-0211/2017)

Dezbateri :

PV 03/04/2017 - 16
CRE 03/04/2017 - 16

Voturi :

Texte adoptate :


Întrebări parlamentare
PDF 183kWORD 16k
23 martie 2017
O-000022/2017
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000022/2017
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Thomas Händel, în numele Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale

 Subiect: Corpul european de solidaritate
 Răspuns în plen 

La 7 decembrie 2016, Comisia a adoptat o comunicare privind „Corpul european de solidaritate” (COM(2016)0942). Comunicarea a fost elaborată în urma discursului din 14 septembrie 2016 privind starea Uniunii ținut de președintele Juncker, care a declarat că: „Prin aderarea voluntară la Corpul european de solidaritate (CES), acești tineri vor avea posibilitatea de a-și dezvolta competențele și de a obține nu numai un loc de muncă, ci și o experiență umană de neprețuit.”

În comunicare, Comisia afirmă: „Corpul european de solidaritate va reuni două componente complementare: una de voluntariat și una profesională.” Componenta profesională cuprinde teme care intră direct în domeniile de competență ale Comisiei EMPL. Prin urmare, Comisia EMPL dorește să îi adreseze Comisiei următoarele întrebări:

1. Cum intenționează să facă o diferențiere între voluntariat, care constituie o experiență extrem de valoroasă, dar este neplătit, și stagii sau ucenicii, care ar trebui să fie remunerate? Cum intenționează să asigure că voluntariatul nu este folosit pentru a înlocui formele clasice remunerate de ocupare a forței de muncă?

2. Cum va garanta că inițiativa CES va viza toți tinerii, în special pe cei aflați în situații mai vulnerabile?

3. Cum va garanta stagii și ucenicii de calitate în cadrul acestei inițiative? Cum vor fi recunoscute competențele formale și informare?

4. Cum se va baza această inițiativă pe inițiativele existente, precum Erasmus+ și Garanția pentru tineret, și cum le va consolida și completa fără a le înlocui? Ce procent din resursele financiare atribuite Programului Uniunii Europene pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială, Fondului pentru azil, migrație și integrare (FAMI) și inițiativei „Locuri de muncă pentru tineri” și ce fonduri suplimentare intenționează Comisia să aloce pentru CES, având în vedere că finanțările existente sunt deja indispensabile dată fiind situația socială și a ocupării locurilor de muncă din Europa? Ia Comisia în considerare posibilitatea de a recurge la alte fonduri și programe, cum ar fi, de exemplu, FSE?

5. Cum intenționează Comisia să evite suprapunerea cu programele și instrumentele existente, precum Erasmus+, Serviciul european de voluntariat și Garanția europeană pentru tineret, sau înlocuirea acestor programe?

Limba originală a întrebării: EN
Aviz juridic - Politica de confidențialitate