Parlamentarno pitanje - O-000025/2017Parlamentarno pitanje
O-000025/2017

Prijevarne prakse u brazilskom sektoru mesa

Pitanje za usmeni odgovor O-000025/2017
upućeno Komisiji
članak 128
Czesław Adam Siekierski, u ime Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj

Postupak : 2017/2635(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument :  
O-000025/2017
Podneseni tekstovi :
O-000025/2017 (B8-0213/2017)
Glasovanja :
Doneseni tekstovi :

Operacija „Carne Fraca” – dvogodišnja istraga dvaju najvećih brazilskih poduzeća za preradu mesa (JBS i BRF) koju je brazilska savezna policija provela u sedam brazilskih saveznih država koje su vodeće po proizvodnji govedine – izazvala je veliku zabrinutost. Istraga je otkrila ozbiljne prijevare i korupciju u tom sektoru, zbog čega se potencijalno opasni i prijevarni proizvodi plasiraju u lanac opskrbe hranom, te se Europski potrošači izlažu opasnosti.

Istražitelji su izvijestili da je saveznim inspektorima plaćeno da se ne obaziru na prerađenu hranu koja je patvorena ili kojoj je istekao rok trajanja. Krivotvorene su i sanitarne i izvozne dozvole. Nadalje, istragom je otkriveno da su korištene kemikalije kako bi se poboljšao izgled i miris mesa kojemu je istekao rok trajanja te da su jeftiniji proizvodi miješani s mesom. Izvješća o tome da je u Europu izvoženo meso zaraženo salmonelom i da je korištena askorbinska kiselina kako bi se prikrio izgled pokvarenog mesa vrlo su zabrinjavajuća za europske potrošače.

Brazil je, kombinirano gledajući, najveći svjetski izvoznik govedine i mesa peradi. On je najveći opskrbljivač EU-a mesom, odnosno iz njega se u EU godišnje uvezu stotine tisuća tona govedine i piletine. Europski proizvođači i potrošači očekuju da sve uvezeno meso zadovoljava visoke europske standarde u pogledu kvalitete hrane.

1. Može li Komisija pružiti detaljne informacije o uvozu tih kontaminiranih proizvoda u EU i specificirati količinu sumnjivih proizvoda te europska tržišta na kojima su ti proizvodi stavljeni u prodaju?

2. Zašto europske kontrole nisu otkrile tu sustavnu prijevaru koja uključuje ulazak patvorena mesa na tržište EU-a? Što će Komisija savjetovati državama članicama u pogledu jačanja kontrola u svjetlu tih otkrića?

3. S obzirom na to da se zbog tog skandala pojavila zabrinutost u pogledu sigurnosti hrane, kako će ta otkrića utjecati na aktualne trgovinske pregovore sa zemljama Mercosura? Je li vrijeme za preispitivanje pregovora i uklanjanje mesa s programa trgovinskih pregovora?