A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000029/2017

Előterjesztett szövegek :

O-000029/2017 (B8-0317/2017)

Viták :

PV 03/07/2017 - 15
PV 06/07/2017 - 15

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 196kWORD 18k
2017. április 12.
O-000029/2017
Írásbeli választ igénylő nagyobb interpellációk vitával: O-000029/2017
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 130b. cikke
Monika Smolková, Olga Sehnalová, Pavel Poc, Eric Andrieu, Hilde Vautmans, Brian Hayes, Lynn Boylan, Petras Auštrevičius, Karoline Graswander-Hainz, Alfred Sant, Petri Sarvamaa, Momchil Nekov, Bogusław Liberadzki, Marian Harkin, Stanislav Polčák, Boris Zala, Pirkko Ruohonen-Lerner, Matt Carthy, Martina Anderson, Liadh Ní Riada, Branislav Škripek, Bronis Ropė, Anna Záborská, Miroslav Mikolášik, Nessa Childers, Biljana Borzan, Jiří Pospíšil, Luke Ming Flanagan, Dubravka Šuica, Maria Arena, Vladimír Maňka, Ulrike Müller, Kateřina Konečná, Bart Staes, Pál Csáky, József Nagy, Annie Schreijer-Pierik, Norica Nicolai, Davor Škrlec, Martin Häusling, Sirpa Pietikäinen, Ivan Štefanec

 Tárgy: Nagyobb interpelláció - A brazil húsimportbotrány nyomon követése

Az elmúlt hetek során több jelentés is napvilágot látott a brazil húsfeldolgozó üzemek által alkalmazott törvénytelen kereskedelmi gyakorlatokról. A jelek szerint a legnagyobb húsfeldolgozó üzemek évek óta elfogadhatatlan minőségű húst és csirkét exportálnak a világ többi részére. A romlott húst a jelentések szerint vegyszerekkel kezelték, tömegnövelés céljából kartonpapírral keverték, valamint egyes esetekben a hús nyomokban szalmonellát is tartalmazott. Ezen törvénytelen gyakorlatok a jelentések szerint a brazil felügyeleti ügynökségek megvesztegetésének köszönhetően maradhattak rejtve.

Vytenis Andriukaitis, egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős európai biztos 2017. április 3-án úgy tájékoztatta az Európai Parlamentet, hogy az Európai Unió az élelmiszer-biztonsági szabványok szempontjából világelső, ezzel szemben azonban a tagállami felügyeleti ügynökségek több esetben is arról számoltak be, hogy romlott vagy elfogadhatatlan minőségű hústermékek jutottak be az egységes piacra.

Mivel Andriukaitis főbiztos képtelen volt átfogó válaszokkal szolgálni az AGRI bizottság által megfogalmazott kérdésekre, az európai piacra behozott élelmiszer-készítmények biztonságával kapcsolatos kétségek továbbra is fennállnak.

1. Hogyan tudja a Bizottság garantálni az európai polgárok számára, hogy ezen tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ne jelenhessenek meg a jövőben az élelmiszer-ellátási láncban?

2. Tekintettel arra, hogy a brazil vállalatokkal szemben indított nyomozás két évig tartott, hogyan fordulhatott elő, hogy az európai felügyeleti ügynökségek nem észlelték a törvénytelen gyakorlatokat?

3. Tekintettel arra, hogy az európai termelőkre vonatkozó egészségügyi szabványok egyre csak szigorodnak, milyen követeléseket tervez szabni a brazil termelőkkel szemben az Unió a Mercosurral kötendő kereskedelmi megállapodásról folyó tárgyalások során?

A kérdés eredeti nyelve: SK
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat