Eljárás : 2017/2594(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000033/2017

Előterjesztett szövegek :

O-000033/2017 (B8-0313/2017)

Viták :

PV 31/05/2017 - 14
CRE 31/05/2017 - 14

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 190kWORD 16k
2017. április 27.
O-000033/2017
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000033/2017
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Linda McAvan, a Fejlesztési Bizottság nevében

 Tárgy: A reziliencia mint az EU külső tevékenységének egyik stratégiai prioritása
 Válasz a plenáris ülésen 

Az EU kül- és biztonságpolitikára vonatkozó 2016-os globális stratégiájában az EU külső tevékenységének öt prioritása között szerepel az „Állami és társadalmi reziliencia az Uniótól keletre és délre”. Ez a prioritás „A reziliencia mint az EU külső tevékenységének egyik stratégiai prioritása” című közös közleményben fog megjelenni. Az EU különböző szakpolitikai dokumentumokban, nevezetesen a Bizottságnak „Az EU rezilienciapolitikája” című közleményében (2012) és az ahhoz kapcsolódó „A válság által sújtott országok rezilienciájára vonatkozó, a 2013 és 2020 közötti időszakra szóló cselekvési terv” című munkadokumentumában, valamint a Tanács rezilienciáról szóló következtetéseiben (2013) már meghatározta a rezilienciával kapcsolatos megközelítését. A reziliencia előmozdítása emellett része az EU által támogatott fontos nemzetközi megállapodásoknak is, ilyen például a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend, a sendai katasztrófakockázat-csökkentési keret, az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás, illetve a humanitárius csúcstalálkozó (WHS). A fentiek fényében a következő kérdésekre várok választ a Bizottság részéről:

1. Az új kezdeményezés előreviszi-e az e témával kapcsolatos meglévő uniós politikákat, és biztosítja-e azok (különösen a meglévő cselekvési terv) folytonosságát? Az új dokumentum hogyan fogja figyelembe venni az említett politikák végrehajtásából és a reziliencia (eredetileg 2018-ra tervezett) értékelésének eredményeiből leszűrt tanulságokat?

2. Az EU hogyan fogja előmozdítani a rezilienciával kapcsolatos új kezdeményezés összehangolását a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal – mint a fenntartható fejlesztési célok, a sendai keret, a Párizsi Megállapodás és a WHS –, valamint az ezekből származó, folyamatban lévő uniós tevékenységekkel? Hogyan fogja tiszteletben tartani a fejlesztéshatékonysági alapelveket, különösen a demokratikus felelősségvállalás elvét?

3. Az új kezdeményezés hogyan fogja előmozdítani a rezilienciával kapcsolatos egységes uniós megközelítést és annak a fejlesztési, humanitárius, kül- és biztonságpolitikákat kiegészítő jellegét, egyúttal megőrizve az egyes szakpolitikai területek sajátos megbízatásait és célkitűzéseit, nevezetesen a humanitárius alapelvek tiszteletben tartását?

4. Az EU kül- és biztonságpolitikára vonatkozó globális stratégiája „állami és társadalmi” rezilienciát említ, míg a jelenlegi szakpolitikák középpontjában egyértelműen az egyének, a háztartások és a közösségek állnak. Ez az új közlemény hogyan biztosítja, hogy az EU rezilienciával kapcsolatos munkája továbbra is a legkiszolgáltatottabb lakosságcsoportok szükségleteire összpontosítson, és kiemelje a helyi szereplők és a civil társadalom szerepét? Milyen módon foglalkozik a nőknek a reziliencia előmozdításában játszott kulcsfontosságú szerepével?

5. Az új közlemény hogyan fogja összeegyeztetni az instabil és válság sújtotta országokban zajló, rezilienciával kapcsolatos jelenlegi uniós kezdeményezések globális jellegét az Uniót körülvevő régiókra vonatkozó külön javaslatok beemelésének szándékával?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat