Eljárás : 2017/2688(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000039/2017

Előterjesztett szövegek :

O-000039/2017 (B8-0219/2017)

Viták :

PV 16/05/2017 - 13
CRE 16/05/2017 - 13

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 195kWORD 16k
2017. május 8.
O-000039/2017
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000039/2017
a Bizottság számára (Alelnök / Főképviselő)
az eljárási szabályzat 128. cikke
Soraya Post, Tanja Fajon, Elena Valenciano, Knut Fleckenstein, Pier Antonio Panzeri, a(z) S&D képviselőcsoport nevében
Ulrike Lunacek, Rebecca Harms, Heidi Hautala, a(z) Verts/ALE képviselőcsoport nevében
Dennis de Jong, Malin Björk, Eleonora Forenza, Marisa Matias, Helmut Scholz, Stefan Eck, Cornelia Ernst, Merja Kyllönen, Rina Ronja Kari, Marina Albiol Guzmán, Gabriele Zimmer, a(z) GUE/NGL képviselőcsoport nevében
Marietje Schaake, a(z) ALDE képviselőcsoport nevében
Ian Duncan, a(z) ECR képviselőcsoport nevében

 Tárgy: VP/HR - Az LMBTI-személyek emberi jogaival kapcsolatos tanácsi iránymutatások végrehajtása, különösen a homoszexuálisnak vélt férfiak csecsenföldi (Oroszország) üldöztetésével kapcsolatban
 Válasz a plenáris ülésen 

Az LMBTI-személyek emberi jogaival kapcsolatos uniós iránymutatások proaktív megközelítést írnak elő az Unió küldöttségei és a tagállamok nemzeti nagykövetségei számára az LMBTI-személyek jogainak előmozdítása tekintetében.

A Novaja Gazeta orosz hírlap a közelmúltban azt írta, hogy legalább 100 férfit tartóztattak le az oroszországi Csecsenföldön homoszexualitás gyanújával, akik súlyos kínzást és megalázást szenvedtek el nem hivatalos börtönökben. A jelentések szerint legalább három férfi meghalt. Sok férfit továbbra is börtönökben tartanak fogva, ahol kínzásnak és embertelen bánásmódnak vannak kitéve, borzalmas körülmények között. A regionális hatóságok tagadják ezeket a vádakat, és válaszukban további gyűlöletet uszítottak a – vélten – homoszexuálisok ellen. Az orosz nemzeti hatóságok továbbra sem foglalkoznak ezekkel a tényekkel.

Az LMBTI-személyek jogi helyzete és/vagy megélt valósága jelentősen rosszabbodott a közelmúltban számos más országban, köztük Nigériában, Ugandában, Egyiptomban, Csádban és Indonéziában is.

Milyen fellépéseket eszközölt az EKSZ Csecsenföld esetében, és a folyamat során konzultáltak-e az LMBTI-szervezetekkel? Megvitatta-e ezt a kérdést az EKSZ az illetékes orosz hatóságokkal az áldozatok, valamint az ezen ügyre a figyelmet felhívó emberi jogi jogvédők és újságírók jogi és fizikai védelmének biztosítása érdekében?

Mit tesz az EKSZ az LMBTI-személyek emberi jogaival kapcsolatos tanácsi iránymutatások különböző országokban történő egységes és következetes végrehajtásának biztosítása érdekében?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat