Parlementaire vraag - O-000039/2017Parlementaire vraag
O-000039/2017

VP/HR - Tenuitvoerlegging van de LGBTI-richtsnoeren van de Raad, met name in verband met de vervolging van (vermeende) homoseksuele mannen in Tsjetsjenië, Rusland

Vraag met verzoek om mondeling antwoord O-000039/2017
aan de Commissie (Vicevoorzitter / Hoge Vertegenwoordiger)
Artikel 128 van het Reglement
Soraya Post, Tanja Fajon, Elena Valenciano, Knut Fleckenstein, Pier Antonio Panzeri, namens de S&D-Fractie
Ulrike Lunacek, Rebecca Harms, Heidi Hautala, namens de Verts/ALE-Fractie
Dennis de Jong, Malin Björk, Eleonora Forenza, Marisa Matias, Helmut Scholz, Stefan Eck, Cornelia Ernst, Merja Kyllönen, Rina Ronja Kari, Marina Albiol Guzmán, Gabriele Zimmer, namens de GUE/NGL-Fractie
Marietje Schaake, namens de ALDE-Fractie
Ian Duncan, namens de ECR-Fractie

Procedure : 2017/2688(RSP)
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus :  
O-000039/2017
Ingediende teksten :
O-000039/2017 (B8-0219/2017)
Stemmingen :
Aangenomen teksten :

De LGBTI-richtsnoeren van de EU schrijven een proactieve benadering voor aan EU-Delegaties, en aan de nationale ambassades van de lidstaten, met het oog op de bevordering van de LGBTI-rechten.

Onlangs berichtte de Russische krant Novaya Gazeta dat ten minste 100 mannen in Tsjetsjenië (Rusland) op verdenking van homoseksualiteit opgesloten zijn en in officieuze gevangenissen ernstig gefolterd en vernederd worden. Naar verluidt zijn ten minste drie mannen omgebracht. Velen blijven in gevangenissen opgesloten waar zij onder gruwelijke omstandigheden aan foltering en onmenselijke behandeling blootstaan. Regionale autoriteiten hebben deze beschuldigingen van de hand gewezen en beantwoord met het aanwakkeren van nog meer haat tegen (vermeende) homo's. De nationale autoriteiten van Rusland blijven deze feiten ontkennen.

Sinds kort is de rechtspositie en/of de daadwerkelijke leefsituatie van LGBTI's ook in een aantal andere landen aanzienlijk verslechterd, waaronder Nigeria, Oeganda, Egypte, Tsjaad en Indonesië.

Welke actie heeft de EDEO in het specifieke geval Tsjetsjenië ondernomen, en zijn LGBTI-organisaties in dit kader geraadpleegd? Heeft de EDEO deze zaak bij de betreffende Russische autoriteiten aan de orde gesteld teneinde de juridische en fysieke bescherming te waarborgen van de slachtoffers, alsook van de mensenrechtenactivisten en journalisten die op deze kwestie hebben gewezen?

Wat onderneemt de EDEO om ervoor te zorgen dat de LGBTI-richtsnoeren van de Raad in de verschillende landen op een samenhangende en consistente wijze worden uitgevoerd?