Parlamentarno pitanje - O-000044/2017Parlamentarno pitanje
O-000044/2017

Dulje zastupničko pitanje - Vojska EU-a

Dulje zastupničko pitanje za pisani odgovor s raspravom O-000044/2017
upućeno Komisiji
članak 130.b
Beatrix von Storch, u ime Kluba EFDD

Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument :  
O-000044/2017
Podneseni tekstovi :
O-000044/2017 (B8-0322/2017)
Glasovanja :
Doneseni tekstovi :

Predsjednik Juncker svake godine poziva na bolju integraciju s ciljem osnivanja vojske EU-a. Prošle je godine u razgovoru za njemački list Welt am Sonntag izjavio sljedeće: „...vojska EU-a pomogla bi nam oblikovati zajedničke vanjske i sigurnosne politike te bi Europi omogućila preuzimanje odgovornosti u svijetu. ”

Potom je predsjednik Juncker nastavio, rekavši da bi „Europa s vlastitom vojskom mogla uvjerljivije reagirati na prijetnju miru u pojedinoj državi članici ili u nekoj susjednoj državi” te da bi „...zajednička europska vojska odaslala jasnu poruku Rusiji da ozbiljno shvaćamo obranu europskih vrijednosti. ”

Misli li predsjednik Juncker na istu vrstu globalne odgovornosti koju je preuzeo SAD, odnosno na neuspjele i skupe vojne intervencije u Siriji, Libiji, Iraku, Afganistanu, Pakistanu, Jemenu i Somaliji?

Koje su to točno „europske vrijednosti” u susjednim državama koje nisu članice EU-a poput Libije, Turske, Ukrajine, a koje bi predsjednik Juncker želio zaštititi?

Kada bi neka država članica ili neka frakcija unutar nje predstavljale prijetnju europskim vrijednostima ili miru, bi li predsjednik Juncker koristio vojsku EU-a protiv takve prijetnje i bi li odcjepljenje značilo da su europske vrijednosti ugrožene?