Întrebare parlamentară - O-000044/2017Întrebare parlamentară
O-000044/2017

Interpelare majoră - Armata UE

Interpelare majoră cu solicitare de răspuns scris și dezbatere O-000044/2017
adresată Comisiei
Articolul 130b din Regulamentul de procedură
Beatrix von Storch, în numele Grupului EFDD

Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
O-000044/2017
Texte depuse :
O-000044/2017 (B8-0322/2017)
Voturi :
Texte adoptate :

În fiecare an, Președintele Juncker cere o integrare și mai mare care să conducă la o armată a UE. Anul trecut a declarat pentru ziarul Welt am Sonntag că o armată a UE ne-ar „...ajuta să definim politici externe și de securitate comune și ar permite Europei să își asume responsabilități la nivel mondial.”

Președintele Juncker a mai afirmat că „... cu o armată proprie, Europa ar putea să reacționeze mai credibil la amenințările la adresa păcii într-un stat membru sau într-un stat vecin” și că „... o armată europeană comună ar transmite Rusiei un mesaj clar cu privire la angajamentul nostru de a ne apăra valorile europene”.

Se referă Președintele Juncker la același tip de responsabilități globale asumate de Statele Unite ale Americii, și anume intervențiile militare nereușite și costisitoare din Siria, Libia, Irak, Afganistan, Pakistan, Yemen și Somalia?

Care sunt mai exact „valorile europene” practicate de statele învecinate care nu sunt membre ale UE, cum ar fi Libia, Turcia, Ucraina, pe care ar dori să le apere Președintele Juncker?

Dacă un stat membru sau o facțiune a acestuia ar reprezenta o amenințare pentru valorile europene sau pentru pace, ar folosi Președintele Juncker armata UE împotriva unei astfel de amenințări. Ar reprezenta secesiunea o amenințare pentru valorile europene?