Întrebare parlamentară - O-000045/2017Întrebare parlamentară
O-000045/2017

Epidemiile de HIV, tuberculoză și hepatita C, în creștere în Europa

Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000045/2017
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Françoise Grossetête, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Urszula Krupa, Frédérique Ries, Kateřina Konečná, Martin Häusling, Piernicola Pedicini, Mireille D'Ornano, în numele Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară

Procedură : 2017/2576(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
O-000045/2017
Texte depuse :
O-000045/2017 (B8-0321/2017)
Voturi :
Texte adoptate :

În 2015, au fost raportate aproape 30 000 de noi cazuri de infecții cu HIV diagnosticate în cele 31 de țări din UE/SEE. Aproximativ 120 000 de persoane din regiunea Europei au dezvoltat tuberculoză multirezistentă. Hepatita virală (HCV) reprezintă una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial.

Astfel, toate cele trei infecții necesită programe susținute și pe termen lung, vizând adesea grupuri de populație care se suprapun, iar prin integrarea serviciilor de prevenire se pot realiza sinergii și economii. Actualul plan de acțiune al UE privind HIV/SIDA a expirat la sfârșitul anului 2016. Planul-cadru de acțiune al ECDC pentru combaterea tuberculozei în Uniunea Europeană datează din 2008 și trebuie să fie actualizat de urgență. La nivelul UE, încă nu există niciun plan cuprinzător de combatere a hepatitei C. Cu ocazia reuniunii informale a miniștrilor sănătății din UE, care a avut loc la Bratislava, la 4 octombrie 2016, statele membre au convenit să sprijine dezvoltarea unui cadru integrat de politici la nivelul UE privind HIV/SIDA, tuberculoza și hepatita C, care să trateze caracterul specific al acestor epidemii în UE și în vecinătatea acesteia, cu scopul de a da un răspuns politic mai ferm cu privire la aceste boli. În Comunicarea sa intitulată „Următorii pași către un viitor european durabil”[1], Comisia a subliniat angajamentul său de a pune capăt îmbolnăvirilor cu HIV/SIDA și tuberculoză, precum și de a reduce numărul cazurilor de hepatită până în 2030. În acest context:

– Ce măsuri concrete intenționează Comisia să ia pentru a transforma în fapte angajamentele asumate în comunicarea susmenționată și care se referă la obiectivul de dezvoltare durabilă (ODD) nr. 3, „Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor la toate vârstele”?

– Cum intenționează Comisia să răspundă la acordul încheiat între miniștrii sănătății din UE la Bratislava, la 4 octombrie, referitor la necesitatea de a dezvolta un cadru de politici privind HIV/SIDA, tuberculoza și hepatita C?

– Cum intenționează Comisia să furnizeze fonduri suplimentare pentru a combate tuberculoza în țările în curs de dezvoltare din UE, oferind statelor membre asistență financiară destinată subvenționării parțiale a costurilor prohibitive ale tratamentelor împotriva tuberculozei?