Parlamentsfråga - O-000045/2017Parlamentsfråga
O-000045/2017

Ökning av hiv-, tuberkulos- och hepatit C-epidemierna i Europa

Fråga för muntligt besvarande O-000045/2017
till kommissionen
Artikel 128 i arbetsordningen
Françoise Grossetête, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Urszula Krupa, Frédérique Ries, Kateřina Konečná, Martin Häusling, Piernicola Pedicini, Mireille D'Ornano, för utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

Förfarande : 2017/2576(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
O-000045/2017
Ingivna texter :
O-000045/2017 (B8-0321/2017)
Omröstningar :
Antagna texter :

Under 2015 rapporterades nästan 30 000 nydiagnostiserade hiv-infektioner från de 31 EU/EES-länderna. Uppskattningsvis120 000 personer i Europaregionen har utvecklat multiresistent tuberkulos. Virushepatit är ett av de allvarligaste hoten mot folkhälsan i ett globalt perspektiv.

Dessa tre infektioner kräver alla långsiktiga och varaktiga program som är inriktade på befolkningsgrupper som ofta sammanfaller. Synergieffekter och besparingar kan uppnås genom integrering av förebyggande tjänster. EU:s nuvarande handlingsplan för hiv/aids löpte ut i slutet av 2016. ECDC:s handlingsplan mot tuberkulos i EU är från 2008 och det finns ett akut behov av att uppdatera den. Hittills har det inte tagits fram någon övergripande plan för att bekämpa hepatit C på EU-nivå. Under det informella mötet med EU:s hälso- och sjukvårdsministrar i Bratislava den 4 oktober 2016 enades medlemsstaterna om sitt stöd för utvecklingen av en integrerad ram för EU:s politik mot hiv/aids, tuberkulos och hepatit C som beaktar epidemiernas särskilda karaktär i EU och dess grannländer, i syfte att stärka den politiska reaktionen på sjukdomarna. I sitt meddelande Nästa steg för en hållbar europeisk framtid[1] underströk kommissionen sitt åtagande för att utrota hiv/aids och tuberkulos och minska förekomsten av hepatit fram till 2030. Mot bakgrund av detta ställs följande frågor:

– Vilka konkreta åtgärder har kommissionen för avsikt att vidta för att fullgöra de åtaganden som gjorts i ovannämnda meddelande och som hänför sig till mål 3 för hållbar utveckling ”Säkerställa att alla kan leva ett hälsosamt liv och verka för alla människors välbefinnande i alla åldrar”?

– Hur avser kommissionen att förhålla sig till överenskommelsen mellan EU:s hälso- och sjukvårdsministrar i Bratislava den 4 oktober om behovet av en policyram för hiv/aids, tuberkulos och hepatit C?

– Hur planerar kommissionen att komplettera finansieringen för att bekämpa tuberkulos i EU:s utvecklingsländer, i form av ekonomiskt stöd till medlemsstaterna för att delvis subventionera de oöverkomliga kostnaderna för tuberkulosbehandlingar?