Postupak : 2017/2705(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000065/2017

Podneseni tekstovi :

O-000065/2017 (B8-0606/2017)

Rasprave :

PV 15/11/2017 - 23
CRE 15/11/2017 - 23

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 187kWORD 19k
1. rujna 2017.
O-000065/2017
Pitanje za usmeni odgovor O-000065/2017
upućena Vijeću
članak 128
Sirpa Pietikäinen, Simona Bonafè, Mark Demesmaeker, Gerben-Jan Gerbrandy, Luke Ming Flanagan, Benedek Jávor, u ime Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane

 Predmet: Pregled aktivnosti u području okoliša
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

Komisija je 3. veljače 2017. objavila prvo izdanje Pregleda aktivnosti u području okoliša kojim se nastoji dati sustavan pregled stanja u svakoj državi članici u pogledu provedbe zakonodavstva EU-a o okolišu i pružiti po potrebi potporu državama članicama. Publikacija sadrži 28 izvješća po pojedinačnim državama članicama, sažetak Komisije o najčešćim problemima i prijedloge za poboljšanja.

Ocjena Komisije ukazuje na nedostatke u provedbi zakonodavstva o okolišu, posebice u područjima gospodarenja otpadom, zaštite prirode i biološke raznolikosti, kvalitete zraka, onečišćenja bukom te kvalitete voda i upravljanja vodama. Utvrđeno je da su zajednički temeljni uzroci tih nedostataka nedjelotvorna koordinacija među lokalnim, regionalnim i nacionalnim tijelima, nedostatak administrativnih kapaciteta i financijskih sredstava, nedostatak znanja i podataka, manjkavi mehanizmi za osiguranje usklađenosti te nedostatak integracije i političke dosljednosti.

1. Slaže li se Vijeće s Komisijom oko temeljnih uzroka nedostataka u provedbi? Kako Vijeće namjerava riješiti te temeljne uzroke, osobito nedostatak financijskih sredstava i nedostatak integracije pitanja okoliša u druga područja politika?

2. Kako države članice namjeravaju djelovati u vezi sa zaključcima iz Pregleda? Jesu li sve države članice spremne održavati strukturirane dijaloge o provedbi, osiguravajući pritom transparentnost i široku uključenost dionika, uključujući nevladine organizacije, poduzeća i istraživače?

3. Podržavaju li države članice Komisiju u njezinoj odluci da u sljedeći Pregled aktivnosti u području okoliša uključi klimatske promjene, propise o kemikalijama i industrijske emisije?

4. Slaže li se Vijeće da pitanja povezana s provedbom zahtijevaju da im se redovito posvećuje pozornost na političkoj razini? Može li se jedanput ili dvaput godišnje organizirati sastanak Vijeća, posvećen isključivo provedbi zakonodavstva EU-a o okolišu, radi uspostavljanja strukturiranog dijaloga o provedbi koji se temelji na ocjeni napretka u provedbi zakonodavstva EU-a o okolišu na razini država članica s pomoću pregleda stanja i usporedne analize najboljih praksi, i na kojem će se raspravljati o korektivnim mjerama?

5. Hoće li Vijeće organizirati zajedničke sastanke Vijeća kako bi riješilo međusektorska pitanja poput kvalitete zraka ili onečišćenja uzrokovanog nitratima?

Izvorni jezik pitanja: EN
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti