Eljárás : 2017/2705(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000066/2017

Előterjesztett szövegek :

O-000066/2017 (B8-0607/2017)

Viták :

PV 15/11/2017 - 23
CRE 15/11/2017 - 23

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 190kWORD 21k
2017. szeptember 1.
O-000066/2017
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000066/2017
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Sirpa Pietikäinen, Simona Bonafè, Mark Demesmaeker, Gerben-Jan Gerbrandy, Luke Ming Flanagan, Benedek Jávor, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében

 Tárgy: A környezetvédelmi politikák végrehajtásának felülvizsgálata (EIR)
 Válasz a plenáris ülésen 

A Bizottság 2017. február 3-án tette közzé a környezetvédelmi politikák végrehajtására irányuló felülvizsgálat első kiadását. E felülvizsgálat célja egyrészt az, hogy átfogó képet nyújtson az uniós környezetvédelmi jogszabályok tagállamok általi végrehajtásának mikéntjéről, másrészt az, hogy szükség esetén támogassa őket. A publikáció 28 országjelentést, a leggyakoribb problémák bizottsági összegzését és jobbítást célzó javaslatokat tartalmaz.

1. Hogyan szándékozik a Bizottság biztosítani a felülvizsgálatban szereplő szakpolitikai javaslatok kellő időben történő és hatékony végrehajtását?

2. Hogyan szándékozik a Bizottság javítani a tagállami adatok összehasonlíthatóságát és a környezettel kapcsolatos adatokban meglévő hiányosságok orvoslását? Milyen intézkedéseket tesz a Bizottság annak biztosítása érdekében, hogy a következő alkalommal a felülvizsgálat objektíven és pontos adatokra alapozva magában foglalja az éghajlatváltozást, a vegyi anyagokat és az ipari kibocsátásokat, ahogyan azt a Bizottság javasolta?

3. Hogyan szándékozik a Bizottság fellépni azzal az egyértelmű igénnyel kapcsolatban, hogy a fenntartható fejlesztési célok ösztönzésének megfelelően az ágazati megközelítésekről a holisztikus megoldásokra kell áttérni, és javítani kell a környezetvédelmi politika és jogszabályok végrehajtási módjának egyértelműségén, koherenciáján és következetességén? Hogyan szándékozik a Bizottság felhasználni a környezetvédelmi politikák végrehajtásának felülvizsgálati keretét a vonatkozó fenntartható fejlesztési célok és a 2030-ig tartó időszakra szóló menetrend végrehajtásának értékelésében?

4. A Bizottság szándékában áll-e egy, a tagállamok környezeti teljesítményét tartalmazó, nyilvánosan hozzáférhető eredménytábla felállítása annak érdekében, hogy segítsen felhívni a figyelmet a végrehajtási deficitre? Fontolóra veszi-e a bevált gyakorlatokat alkalmazó intézkedések eszköztárának létrehozását a tagállami előrelépések értékelésének meghatározására?

5. Hogyan kíván fellépni a Bizottság annak érdekében, hogy biztosítsa és javítsa az átláthatóságot és az érdekelt felek széles körű részvételét, különös tekintettel a tagállamokkal folytatott strukturált végrehajtási párbeszédekre?

6. A tagállami végrehajtás biztosítása érdekében milyen határidőt állapított meg – mielőtt kötelezettségszegési eljárást indítana – arra az esetre, ha egy tagállam nem felel meg egy kötelezettségnek? Véleménye szerint elegendő-e kötelezettségszegési eljárást indítani tagállami meg nem felelés esetén?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat