Postopek : 2017/2705(RSP)
Potek postopka na zasedanju
Potek postopka za dokument : O-000066/2017

Predložena besedila :

O-000066/2017 (B8-0607/2017)

Razprave :

PV 15/11/2017 - 23
CRE 15/11/2017 - 23

Glasovanja :

Sprejeta besedila :


Parlamentarna vprašanja
PDF 185kWORD 19k
1. september 2017
O-000066/2017
Vprašanje za ustni odgovor O-000066/2017
za Komisijo
Člen 128 poslovnika
Sirpa Pietikäinen, Simona Bonafè, Mark Demesmaeker, Gerben-Jan Gerbrandy, Luke Ming Flanagan, Benedek Jávor, v imenu Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane

 Zadeva: Pregled izvajanja okoljske politike EU
 Odgovor na plenarnem zasedanju 

Komisija je 3. februarja 2017 objavila prvo izdajo pregleda izvajanja okoljske politike EU in s tem predstavila pregled nad tem, kako države članice izvajajo okoljsko zakonodajo EU in kako jih je pri tem treba podpreti. V publikaciji je 28 poročil za posamezne države, povzetek Komisije z najpogostejšimi težavami in predlogi za izboljšanje.

1. Kako namerava Komisija zagotoviti pravočasno in učinkovito izvajanje predlogov iz pregleda?

2. Kako namerava izboljšati primerljivost podatkov držav članic in zapolniti obstoječe vrzeli pri podatkih, ki se vežejo na okoljsko problematiko? Kateri ukrepi so v pripravi, da bodo lahko v pregled izvajanja okoljske politike v naslednjem krogu objektivno in na podlagi natančnih podatkov vključene podnebne spremembe, kemikalije in industrijske emisije, kot je predlagala Komisija?

3. Kako namerava Komisija ukrepati glede na to, da je bilo ugotovljeno, da je potreben preskok od ločenih pristopov po posameznih sektorjih k celostnemu reševanju problematike, kar se spodbuja tudi v okviru ciljev trajnostnega razvoja; kaj namerava storiti za bolj jasno, dosledno in skladno izvajanje okoljske politike in zakonodaje? Kako namerava okvir pregleda uporabiti za ocenjevanje tega, kako se izvajajo posamezni sklopi ciljev trajnostnega razvoja in agende 2030?

4. Ali bo pripravila javno dostopen pregled okoljske učinkovitosti v državah članicah in na ta način pripomogla k poznavanju pomanjkljivosti pri izvajanju? Ali bo razmislila o zbiranju najučinkovitejših ukrepov za določitev meril pri ocenjevanju napredka držav članic?

5. Katere ukrepe bo sprejela za zagotavljanje in izboljšanje preglednosti in obsežne vključenosti zainteresiranih strani, zlasti pri strukturiranem dialogu z državami članicami?

6. Do kdaj je državam članicam v primeru neizpolnjevanja obveznosti postavila rok za začetek izvajanja predpisov pred sprožitvijo postopkov za ugotavljanje kršitev? Ali meni, da stori dovolj za sprožanje postopkov za ugotavljanje kršitev zaradi neupoštevanja predpisov v državah članicah?

Izvirni jezik vprašanja: EN
Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov