Interpelare majoră - Eforturi coordonate la nivelul UE pentru a spori acoperirea vaccinurilor
15.9.2017
Interpelare majoră cu solicitare de răspuns scris și dezbatere O-000074/2017
adresată Comisiei
Articolul 130b din Regulamentul de procedură
Piernicola Pedicini, Laura Agea, Rosa D'Amato, Tiziana Beghin, Marco Valli, Marco Zullo, Fabio Massimo Castaldo, Ignazio Corrao, Laura Ferrara, Eleonora Evi, Isabella Adinolfi, Joëlle Bergeron, în numele Grupului EFDD
Statele membre își mențin suveranitatea asupra calendarului de vaccinare pentru cetățenii lor. Italia a introdus recent vaccinarea obligatorie a copiilor nou-născuți în cazul a șase vaccinuri suplimentare față de cele patru care erau deja obligatorii, ceea ce duce la un total de zece vaccinuri obligatorii.
Obiectivul legitim de a atinge cel mai înalt nivel posibil al ratelor de imunizare poate însă fi realizat prin politici mai puțin stricte, și majoritatea statelor membre preferă adoptarea unor politici de „recomandare” sau o combinație de politici de obligație/recomandare.
Un studiu din 2016 arată că țările în care un vaccin a fost obligatoriu nu au atins, în general, o mai bună acoperire decât țările în care nu a fost în vigoare nicio obligație legală[1].
Un vechi membru al Forumului consultativ al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a declarat că este probabil să se obțină rezultate similare cu acelea ale politicilor de vaccinare obligatorie prin investirea de resurse în programe mai bune de organizare și comunicare[2].
– Poate faptul că obligația de a face copiilor cu vârsta între 0 și 3 ani zece vaccinuri este fără precedent până la acest nou act legislativ fi considerat un motiv pentru a invoca principiul precauției?
– Poate demonstra Comisia care este diferența în materie de eficiență dintre politicile de vaccinare obligatorie și cele de vaccinare voluntară în ceea ce privește ratele de imunizare?
– Cum poate UE să coordoneze acțiunile de creștere a eficacității politicilor de vaccinare și a ratelor de imunizare?