Eljárás : 2017/2903(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000076/2017

Előterjesztett szövegek :

O-000076/2017 (B8-0605/2017)

Viták :

PV 13/11/2017 - 18
CRE 13/11/2017 - 18

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 189kWORD 19k
2017. október 4.
O-000076/2017
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000076/2017
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Alain Cadec, a Halászati Bizottság nevében
Adina-Ioana Vălean, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében

 Tárgy: A part menti tengeri élőhelyek védelme a Posidonia oceanica (neptunfű) esete
 Válasz a plenáris ülésen 

A part menti tengeri élőhelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a szén-dioxid oxigénné alakításában, a tengeri erőforrások produktivitásának biztosításában, a partvédelemben, valamint az emberek és más fajok számára nyújtott számos más ökológiai szolgáltatásban. A szóban forgó élőhelyek azonban számottevő nyomásnak vannak kitéve az emberi tevékenységek miatt, akár közvetlenül, akár a globális éghajlatváltozás következményeképp, sőt, számos élőhely visszafejlődésnek indult. E jelenségek megfékezése érdekében az Európai Unió lényeges tanulmányokat, valamint konzervációs és helyreállítási programokat finanszírozott.

A Földközi-tengerben őshonos neptunfű (Posidonia oceanica) a bioszféra legellenállóbb és legtermékenyebb fajainak egyike, és egy olyan ökoszisztéma részét képezi, amely nagy szerepet játszik a biológiai sokféleség fenntartásában. Az utóbbi évtizedekben azonban drámai mértékben csökkent a neptunfűmezők kiterjedése a mederkotrás, a vonóhálós halászat, a part menti fejlesztési projektek, az eutrofizáció, a szennyezés különböző formái, az éghajlatváltozás és a hajók horgonyai által okozott mechanikai károk következtében. A neptunfű növekedési üteme igen lassú, így hosszú időbe telik, amíg az elpusztult növényzet helyére új nő. Mindezen okokból a neptunfű az egyik legveszélyeztetettebb tengerifűfaj lett. A neptunfűmezők zsugorodásának megállításában alapvető szerepet játszik a környezetvédelmi oktatás előmozdítása és a faj célzott védelmének fontosságára irányuló figyelemfelhívás.

1. Rendelkezik-e a Bizottság adatokkal a part menti tengeri élőhelyek helyzetének alakulásáról?

2. Hogyan értékeli a Bizottság a programjai keretében eszközölt beruházásokat?

3. Milyen további intézkedéseket kíván tenni a Bizottság a jövőben a Posidonia oceanica célzott védelme és helyreállítása érdekében?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat