Parlamenti kérdés - O-000082/2017Parlamenti kérdés
O-000082/2017

Orosz importtilalom - uniós zöldség- és gyümölcságazat

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000082/2017
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Czesław Adam Siekierski, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság nevében

Eljárás : 2017/2950(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot :  
O-000082/2017
Előterjesztett szövegek :
O-000082/2017 (B8-0610/2017)
Szavazatok :
Elfogadott szövegek :

Az orosz importtilalom az európai gyümölcs- és zöldségtermelőket legfőbb exportpiacuktól fosztotta meg, és e tilalom meghosszabbítása 2018. december 31-ig kétségkívül továbbra is súlyos következményekkel jár majd erre az uniós ágazatra.

Ez a helyzet immár a harmadik éve okoz jelentős veszteségeket az uniós termelőknek, akiknek semmi közük sincsen az Ukrajnában kialakult konfliktushoz. A mezőgazdasági piacokat egyébként is makacs volatilitás jellemzi, az orosz tilalom pedig tovább súlyosbította az uniós mezőgazdasági termelők helyzetét.

A nem vámjellegű kereskedelmi akadályokra tekintettel sem rövid távon, sem középtávon nem valósítható meg az orosz piachoz mérhető új alternatív piacok megnyitása az uniós zöldség- és gyümölcságazat előtt, ezért legalább fenntartható megoldásra van szükség mindaddig, amíg az orosz importtilalmat teljesen fel nem oldják.

1. A fentiek fényében tervezi-e a Bizottság további intézkedések foganatosítását annak érdekében, hogy támogassa az európai gyümölcs- és zöldségtermesztőket és -exportőröket? Ha igen, milyen egyedi és fenntartható intézkedéseket vesz fontolóra?

2. Az európai gyümölcs- és zöldségtermesztőket nem szabad magukra hagyni. Milyen lépéseket tesz majd a Bizottság és a Tanács tehát annak érdekében, hogy biztosított legyen az európai gyümölcs- és zöldségtermesztők és -exportőrök jövője?

3. Mit fog tenni a Bizottság a mezőgazdasági termelőket az orosz tilalom miatt ért veszteségek ellensúlyozására? Közzétesz-e majd a Bizottság egy tanulmányt arról, hogy az orosz importtilalom bevezetése óta milyen eredmények születtek az egyéb piacok felé fordulás tekintetében, és miként alakult az uniós mezőgazdasági termelés, ellátás és kereslet, különös figyelmet szentelve a kistermelők helyzetére, illetve az őket ért hatásokra?