Parlamentarno pitanje - O-000090/2017Parlamentarno pitanje
O-000090/2017

Pravo Europskog parlamenta na istragu

Pitanje za usmeni odgovor O-000090/2017
upućeno Komisiji
članak 128
Danuta Maria Hübner, u ime Odbor za ustavna pitanja

Postupak : 2017/2993(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument :  
O-000090/2017
Podneseni tekstovi :
O-000090/2017 (B8-0614/2017)
Glasovanja :
Doneseni tekstovi :

S obzirom na rad posljednjih istražnih odbora (EMIS, PANA) jasno je da je trenutačni pravni okvir rada istražnih odbora u Europskom parlamentu (Odluka 95/167/EZ) zastario, kako je navedeno u nacrtu preporuke i nacrtu izvješća Vijeću i Komisiji od 22. studenog 2017. nakon istrage pranja novca, izbjegavanja plaćanja poreza i utaje poreza te u preporuci i izvješću Parlamenta Vijeću i Komisiji od 4. travnja 2017. nakon istrage mjerenja emisija u automobilskom sektoru.

Očito je potrebna snažna politička volja kako bi se na temelju članka 226. UFEU-a ojačalo pravo Parlamenta na istragu, koje je temelj parlamentarizma i jedan od njegovih ključnih ovlasti. Od početka saziva izvjestitelj Parlamenta uvijek je bio spreman tražiti konstruktivna rješenja zajedno s Komisijom te uložiti sve napore kako bi se trima institucijama omogućilo ostvarenje napretka u vezi s tim važnim propisima. Izvjestitelj Parlamenta u više je navrata, u ime odbora AFCO, u duhu kompromisa, dijaloga i širokog konsenzusa pokušao započeti raspravu i pregovore sa šest različitih predsjedništava Vijeća o političkim pitanjima koja su postavili Vijeće i Komisija kako bi dobio njihovu suglasnost u skladu s člankom 226. UFEU-a. Nažalost, proces je i dalje u zastoju unatoč tome što je odbor AFCO donio dva radna dokumenta i jedan neslužbeni dokument, u kojima su se pitanja pokušala riješiti političkim argumentima te što su ponuđena moguća rješenja koja bi mogla biti temelj za nove pregovore među trima institucijama.

Nakon više godina međuinstitucijskog zastoja, te tri institucije naposljetku su se dogovorile 10. listopada 2016. da će se njihove pravne službe sastati kako bi pronašle moguća zajednička tehnička pojašnjenja o neriješenim pravnim i institucionalnim pitanjima koja su postavili Komisija i Vijeće. Tim bi se zajedničkim dokumentom trebala olakšati izrada moguće nove formulacije i pokretanje službenih pregovora na političkoj razini. Nažalost, završni postojeći dokument i dalje je u zastoju unatoč inzistiranju Parlamenta, što dovodi u pitanje spremnost Vijeća i Komisije na suradnju s Parlamentom i njihovu predanost tome, uz poštivanje načela lojalne suradnje.

Može li Komisija objasniti zašto je došlo da takvog zastoja i zajamčiti da će se što prije uključiti u politički dijalog s Parlamentom i Vijećem u cilju postizanja dogovora kojim bi se omogućilo zaključivanje postupka i pružanje odgovarajućeg pravnog okvira za primjenu prava Parlamenta na istragu?