Postupak : 2017/2936(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000003/2018

Podneseni tekstovi :

O-000003/2018 (B8-0005/2018)

Rasprave :

PV 06/02/2018 - 11
CRE 06/02/2018 - 11

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 185kWORD 18k
24. siječnja 2018.
O-000003/2018
Pitanje za usmeni odgovor O-000003/2018
upućeno Komisiji
članak 128
Vilija Blinkevičiūtė, u ime Odbor za prava žena i jednakost spolova

 Predmet: Nulta razina tolerancije prema genitalnom sakaćenju žena
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

Europska unija predana je zajedničkom radu u cilju iskorjenjivanja genitalnog sakaćenja žena, što je dio njezinih širih napora u pogledu borbe protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, kao i pružanju potpore svojim državama članicama u tom području.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 140 milijuna žena i djevojčica diljem svijeta trenutačno živi sa štetnim posljedicama genitalnog sakaćenja, dok prema izvješćima Europskog instituta za ravnopravnost spolova žrtava ima u najmanje 13 država članica EU-a.

Dionici koji rade na iskorjenjivanju te prakse zalažu se za intenzivniju međusektorsku suradnju te uključivanje problema genitalnog sakaćenja žena u sve sektore: zdravstva, socijalnog rada, azila, obrazovanja, izvršavanja zakonodavstva, pravosuđa, zaštite djece te medija i komunikacija, s obzirom na to da iskustvo genitalnog sakaćenja ili postojanje rizika od njega utječe na živote djevojčica i žena na brojne načine. Svi spomenuti sektori trebaju biti pripremljeni za pružanje odgovarajuće zaštite i usluga žrtvama ili potencijalnim žrtvama.

U veljači 2015. Komisija je pružila nove informacije Parlamentu o svojem radu na iskorjenjivanju genitalnog sakaćenja žena u okviru svoje strategije „Prema iskorjenjivanju genitalnog sakaćenja žena”. Danas, kada obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv genitalnog sakaćenja žena, tražimo od Komisije da nam pruži pregled ostvarenog napretka i koraka poduzetih od tada.

Što je Komisija poduzela da sprečavanje genitalnog sakaćenja žena uvrsti u sve relevantne političke i zakonodavne okvire svojih različitih glavnih uprava kako bi se osiguralo da se taj problem rješava u svim navedenim sektorima?

Koje se popratne mjere provode u pogledu integriranih politika i koji su mehanizmi suradnje uspostavljeni?

Nadalje, na koji će način Komisija integrirati svoje napore i uskladiti napore država članica u borbi protiv genitalnog sakaćenja žena u širem okviru suzbijanja rodno utemeljenog nasilja u skladu s Istanbulskom konvencijom?

Na koji će se način problem genitalnog sakaćenja žena pokušati riješiti u okviru novopokrenute inicijative Spotlight EU-a i UN-a za iskorjenjivanje nasilja nad ženama i djevojčicama?

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 29. siječnja 2018.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti