Parlamenti kérdés - O-000003/2018Parlamenti kérdés
O-000003/2018

A női nemi szervek megcsonkításával szembeni zéró tolerancia

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000003/2018
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Vilija Blinkevičiūtė, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság nevében

Eljárás : 2017/2936(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot :  
O-000003/2018
Előterjesztett szövegek :
O-000003/2018 (B8-0005/2018)
Szavazatok :
Elfogadott szövegek :

A nők és lányok ellen elkövetett erőszak összes formájának leküzdésére irányuló átfogóbb törekvéseinek részeként az Európai Unió elkötelezett a női nemi szervek megcsonkításának megszüntetését célzó együttes fellépés, valamint a tagállamok e területre irányuló erőfeszítéseinek támogatása mellett.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte jelenleg 140 millió nő és lány él együtt a női nemi szervek megcsonkításának káros következményeivel, A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) pedig legalább 13 tagállamból származó áldozatokról számol be.

A gyakorlat felszámolására törekvő szereplők azt tanácsolják, hogy fokozni kell az ágazatok közötti együttműködést, a női nemi szervek megcsonkításának kérdését pedig minden ágazatba be kell építeni: idetartozik az egészségügy, a szociális munka, a menekültügy, az oktatás, a bűnüldözés, az igazságszolgáltatás, a gyermekvédelem, valamint a média- és a kommunikációs ágazat is, mivel a női nemi szervek megcsonkítása elszenvedésének vagy kockázatának lányok és nők életére gyakorolt hatásai szerteágazóak. Az összes említett szektort fel kell készíteni arra, hogy megfelelő védelmet és szolgáltatásokat nyújtson az érintetteknek vagy a potenciális áldozatoknak.

2015 februárjában a Bizottság tájékoztatta a Parlamentet a női nemi szervek megcsonkítása gyakorlatának felszámolása terén tervezett intézkedéseiről a „Fellépés a női nemi szervek megcsonkításának megszüntetése érdekében” című stratégiája keretében. A mai napon, a női nemi szervek megcsonkítása elleni zéró tolerancia nemzetközi napján arra kérjük a Bizottságot, hogy nyújtson áttekintést a közlemény óta tett előrelépésekről és intézkedésekről.

Milyen lépéseket tett a Bizottság azért, hogy a női nemi szervek megcsonkításának megelőzését beépítse különféle főigazgatóságainak összes, a tárgyhoz kapcsolódó szakpolitikai és jogszabályi keretrendszerébe annak érdekében, hogy a kérdést minden fent említett ágazatban kezelni lehessen?

Hogyan követik nyomon az integrált szakpolitikákat, és milyen együttműködési mechanizmusokat alakítottak ki?

Hogyan fogja továbbá a Bizottság a saját, és a tagállamok a női nemi szervek megcsonkításának megszüntetésére vonatkozó törekvéseit összehangoló erőfeszítéseit beépíteni a nemi alapú erőszak elleni küzdelemről szóló isztambuli egyezmény tágabb keretébe?

Hogyan kezeli a nőkkel és lányokkal szembeni erőszak felszámolását célzó, újonnan elindított EU–ENSZ Reflektorfény kezdeményezés a női nemi szervek megcsonkításának kérdését?

Utolsó frissítés: 2018. január 29.
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat