Întrebare parlamentară - O-000003/2018Întrebare parlamentară
O-000003/2018

Toleranță zero pentru mutilarea genitală feminină

Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000003/2018
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Vilija Blinkevičiūtė, în numele Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen

Procedură : 2017/2936(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
O-000003/2018
Texte depuse :
O-000003/2018 (B8-0005/2018)
Voturi :
Texte adoptate :

Uniunea Europeană se angajează să acționeze în mod colectiv pentru a eradica mutilarea genitală feminină, ca parte a eforturilor sale mai ample de combatere a tuturor formelor de violență împotriva femeilor și a fetelor și de sprijinire a eforturilor statelor membre în acest domeniu.

Potrivit OMS, 140 de milioane de femei și fete din întreaga lume suferă în prezent consecințele nefaste ale mutilării genitale feminine, în timp ce Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE) raportează victime în cel puțin 13 state membre.

Părțile interesate care lucrează pentru eradicarea acestei practici susțin că trebuie intensificată cooperarea intersectorială, iar problema mutilării genitale feminine trebuie să fie integrată în toate sectoarele: sănătate, asistență socială, azil, educație, aplicarea legii, justiție, protecția copilului, mass-media și comunicații, întrucât viețile femeilor și fetelor care au suferit mutilare genitală sau care trăiesc cu acest risc sunt afectate în foarte multe moduri. Toate aceste sectoare trebuie să fie pregătite să ofere protecție și servicii adecvate pentru victime sau pentru potențialele victime.

În februarie 2015, Comisia a informat Parlamentul cu privire la acțiunea sa privind eliminarea mutilării genitale feminine întreprinse în cadrul strategiei sale „Către eliminarea mutilării genitale feminine”. Astăzi, deoarece sărbătorim Ziua internațională împotriva mutilării genitale feminine, am dori să solicităm Comisiei să ne ofere o imagine de ansamblu asupra progreselor realizate și a acțiunilor întreprinse ulterior.

Ce măsuri a luat Comisia pentru a integra prevenirea mutilării genitale feminine în toate politicile și cadrele legislative relevante din diferitele sale direcții generale, pentru a se asigura că problema este abordată în cadrul tuturor sectoarelor menționate anterior?

Cum sunt monitorizate politicile integrate și ce mecanisme de cooperare sunt instituite?

De asemenea, cum își va integra Comisia eforturile și coordonarea eforturilor depuse de statele membre în combaterea mutilării genitale feminine în cadrul mai larg al combaterii violenței de gen în temeiul Convenției de la Istanbul?

Cum va fi abordată mutilarea genitală feminină în cadrul inițiativei „Spotlight” recent lansate a UE-ONU pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și a fetelor?

Ultima actualizare: 29 ianuarie 2018
Aviz juridic - Politica de confidențialitate