Eljárás : 2017/2951(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000009/2018

Előterjesztett szövegek :

O-000009/2018 (B8-0012/2018)

Viták :

PV 18/04/2018 - 26
CRE 18/04/2018 - 26

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 191kWORD 18k
2018. január 31.
O-000009/2018
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000009/2018
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Renate Sommer, Elena Gentile, Bolesław G. Piecha, Gesine Meissner, Kateřina Konečná, Marco Affronte, Mireille D'Ornano, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében

 Tárgy: A védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság és az átoltottsági ráta európai csökkenése
 Válasz a plenáris ülésen 

A vakcinázás kétségtelenül a rendelkezésre álló egyik legköltséghatékonyabb közegészségügyi beavatkozás. A széles körben elterjedt vakcinázás Európában felszámolta a himlőt és a gyermekbénulást. Valamennyi uniós állam javasolja a vakcinázást a súlyos, egyes esetekben életveszélyes betegségek ellen. Mindazonáltal bizonyos védőoltásokat továbbra is alulértékelnek és nem használnak kellőképpen. A vakcinázás közegészségügyi hatása ellenére, vagy talán éppen azért, a szülők és a betegek egyre nagyobb száma dönt a védőoltások késleltetéséről vagy elutasításáról. A védőoltásokkal szembeni széles körű bizalmatlanság aggasztó jelenséggé vált a tagállamokban ebből kifolyólag kialakuló számos egészségügyi következmény miatt. A vakcinázás helyzetére vonatkozó legújabb epidemiológiai adatok a vakcinák használatának jelentős csökkenését mutatják a tagállamokban.

A fentiekre figyelemmel:

– Hogyan tervezi a Bizottság a vakcinázással szembeni ellenállás kezelését?

– Hogyan szándékozza a Bizottság biztosítani a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság társadalmi problémájára irányuló teljes körű, átfogó uniós cselekvési terv kidolgozását?

– Milyen konkrét lépéseket tervez a Bizottság egy összehangoltabb, uniós szintű oltási menetrend kialakításának előmozdítása érdekében?

– Hogyan szándékozza a Bizottság kezelni a vakcinázással kapcsolatos megbízhatatlan, félrevezető és megalapozatlan információk terjedését, valamint tervezi-e olyan információs kampányok kialakítását, amelyek az eddigieknél alaposabb ismereteket nyújtanak a vakcinázásról és növelik a vakcinázási lefedettséget?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. február 6.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat