Eljárás : 2018/2552(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000015/2018

Előterjesztett szövegek :

O-000015/2018 (B8-0013/2018)

Viták :

PV 18/04/2018 - 25
CRE 18/04/2018 - 25

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 187kWORD 18k
2018. február 6.
O-000015/2018
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000015/2018
a Tanács számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Pavel Svoboda, a Jogi Bizottság nevében

 Tárgy: A társaságiadó-információk egyes vállalkozások és fióktelepek általi közzététele (2016/0107(COD))
 Válasz a plenáris ülésen 

A Parlament 2017. július 4-én elfogadta az országonkénti nyilvános jelentéstételre vonatkozó irányelvre irányuló javaslattal kapcsolatos határozatát. A javaslat célja a társasági adózás átláthatóságának és nyilvánosság általi ellenőrzésének javítása és a vállalati társadalmi felelősségvállalás előmozdítása azáltal, hogy bizonyos vállalkozások számára közzétételi követelményeket ír elő. A kezdeményezés vállalati jelentéstétellel való szoros kapcsolata arra késztette a Bizottságot, hogy a számviteli irányelvet a jogalapul szolgáló EUMSZ 50. cikke (1) bekezdésével módosítsa. A Parlament határozatában a Jogi Bizottság 2017. január 12-i véleményére alapozva egyet ért a Bizottság által javasolt jogalappal.

Határozatával a Parlament megbízást adott arra, hogy a Tanáccsal meginduljanak a tárgyalások az irányelv elfogadása céljából. A Tanács azonban még nem alakított ki általános megközelítést, és úgy tűnik, néhány tagállam vitatja a javasolt jogalapot és azt javasolja, hogy mivel a javaslat „adózásra vonatkozó rendelkezésekre” vonatkozik, ezért annak az EUMSZ 115. cikkén kell alapulnia.

A jogalkotás minőségének javításáról szóló intézményközi megállapodás értelmében a Parlament, a Tanács és a Bizottság köteles eszmecserét folytatni, amennyiben a jogalap olyan módosítása merül fel, ami a rendes jogalkotási eljárástól való eltérést vonná maga után.

A Parlament véleménye szerint az országonkénti nyilvános jelentéstételre vonatkozó irányelvre irányuló javaslat célja nem az adók harmonizálása, az adóhatóságok közötti együttműködés javítása, sem pedig új adófizetési kötelezettségek létrehozása. Csak egyes vállalkozások számára írja elő a javaslat a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés közzétételére vonatkozó kiegészítő kötelezettséget, ezért a jó vállalatirányítás eszközének számít.

Tekintettel az Unió nemzetközi kötelezettségvállalásaira és arra, hogy a polgárok európai intézmények és az Unió iránti bizalmának erősítése érdekében sürgősen szükség van a társaságiadó-információk fokozott átláthatóságára, mivel indokolja a Tanács a késedelmet és a javaslat jogalapjával kapcsolatos álláspontját, különösen amiatt, hogy a javaslat nem érinti a fizetendő nemzeti adók összegét? Milyen megoldást kíván a Tanács javasolni? Vajon a Tanács ezt az ügyet prioritásként kezeli-e? Mi a Tanács terve arra vonatkozóan, hogy e fontos javaslat tekintetében előrelépést lehessen elérni oly módon, hogy azt még ebben a jogalkotási ciklusban és a Juncker vezette Bizottság alatt el lehessen fogadni?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. február 16.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat