Postupak : 2018/2571(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000020/2018

Podneseni tekstovi :

O-000020/2018 (B8-0014/2018)

Rasprave :

PV 19/04/2018 - 5
CRE 19/04/2018 - 5

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 182kWORD 19k
26. veljače 2018.
O-000020/2018
Pitanje za usmeni odgovor O-000020/2018
upućeno Komisiji
članak 128
Petra Kammerevert, u ime Odbor za kulturu i obrazovanje

 Predmet: Provedba Bolonjskog procesa - trenutačno stanje i daljnje aktivnosti
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

S obzirom na nadolazeću konferenciju ministara u svibnju 2018. na temu Bolonjskog procesa koja će se održati u Parizu, od Komisije se, zbog njezine uloge punog člana Bolonjskog procesa koji pomaže državama članicama u njihovim naporima da moderniziraju svoje obrazovne sustave, traži odgovor na sljedeća pitanja:

1. Kako Komisija ocjenjuje sadašnje stanje Bolonjskog procesa?

2. Može li Komisija dati pregled razvoja događaja, uključujući izazove i postignuća, nakon priopćenja iz Erevana 2015. godine?

3. Koji čimbenici su do sada možda spriječili učinkovitu provedbu Bolonjskog procesa? Koju mogućnost za djelovanje vidi Komisija kako bi se smanjila razilaženja između izjava koje se daju na ministarskim sastancima na vrhu i mjera poduzetih na razini država članica?

4. Može li Komisija navesti primjere pomoći pružene državama članicama koja je bila ključna za ispunjavanje obveza u okviru Bolonjskog procesa?

5. Koje inicijative je poduzela Komisija, ili će ih poduzeti, kako bi dala novi zamah Bolonjskom procesu, poticala provedbu reformi u sklopu Bolonjskog procesa i ojačala te nastavila razvijati integriraniji i usklađeniji Europski prostor visokog obrazovanja?

6. Koji su strateški ciljevi Komisije s ciljem razvijanja Bolonjskog procesa?

7. Koje su glavne odluke koje se očekuju tijekom ministarske konferencije na temu Bolonjskog procesa u Parizu? Koji su potencijalni novi prioriteti Bolonjskog procesa i budućnosti Europskog prostora visokog obrazovanja nakon 2020.?

8. Koje su mjere poduzete kao popratne mjere priopćenja iz Erevana kako bi se poticala uključivost i poboljšala jednakost visokog obrazovanja, uključujući integraciju izbjeglica, migranata, manjina, osoba s invaliditetom i drugih ugroženih skupina? Koje posebne inicijative se pokreću kako bi se osiguralo da osobe s diplomom posjeduju prave vještine za stupanje na tržište rada, da visoko obrazovanje bolje odgovara na potrebe poslodavaca i da se potiču poduzetništvo i inovacijske vještine?

9. Nadzire li Komisija priznavanje kvalifikacija i trajanje studiranja u Europskom prostoru visokog obrazovanja?

10. Što Komisija namjerava poduzeti kako bi poboljšala mobilnost studenata koja se još uvijek smatra izazovom za studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja?

11. Provodi li Komisija konkretne mjere ili instrumente kako bi olakšala pristup obrazovanju i višem obrazovanju za studente izbjeglice kako bi pojednostavnila postupke za priznavanje njihovih kvalifikacija?

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 28. veljače 2018.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti