Întrebare parlamentară - O-000021/2018Întrebare parlamentară
O-000021/2018

Combaterea corupției

Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000021/2018
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Ingeborg Gräßle, în numele Comisia pentru control bugetar

Procedură : 2018/2735(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
O-000021/2018
Texte depuse :
O-000021/2018 (B8-0024/2018)
Voturi :
Texte adoptate :

Corupția afectează funcționarea UE. Cu toate acestea, există diferențe mari între statele membre. Unele cifre estimează costul corupției la 120 miliarde EUR anual, în timp ce altele arată că acesta s-ar putea ridica la 900 miliarde EUR. În 2011, Comisia, recunoscând problema, a elaborat un pachet anticorupție care conținea un set de măsuri pentru combaterea corupției, inclusiv un raport anticorupție al UE, care le oferea cetățenilor europeni o evaluare comparativă credibilă a corupției (excluzând instituțiile UE). Raportul identifica măsuri care să le permită statelor membre să combată mai eficient corupția. Comisia a recunoscut că este în interesul comun al Uniunii să se asigure faptul că toate statele membre dispun de politici anticorupție eficiente. Prin urmare, raportul urmărea promovarea unor standarde ridicate în materie de combatere a corupției prin evidențierea punctelor slabe și formularea de recomandări. Pachetul prevedea participarea UE la Grupul de state împotriva corupției (GRECO). Șase ani mai târziu, situația se înrăutățește: Comisia a renunțat de tot la raport, în ciuda declarației comisarului Timmermans din octombrie 2016, negocierile din cadrul GRECO stagnează, iar UE nu își îndeplinește obligațiile în temeiul Convenției Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției (UNCAC).

1. Care a fost motivul abandonării raportului anticorupție al UE și de ce nu a prezentat Comisia cel de-al doilea raport care fusese deja pregătit?

2. Întrucât raportul anticorupție și recomandările semestrului european nu se exclud reciproc și de fapt s-ar putea completa reciproc, cum intenționează Comisia să completeze recomandările semestrului european pentru a aborda celelalte aspecte ale corupției?

3. Cum intenționează Comisia să garanteze că în instituțiile UE nu există nicio formă de corupție? Când intenționează Comisia să evalueze respectarea de către ea însăși a Convenției ONU împotriva corupției (UNCAC)?

Ultima actualizare: 1 martie 2018
Aviz juridic - Politica de confidențialitate