Eljárás : 2018/2551(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000027/2018

Előterjesztett szövegek :

O-000027/2018 (B8-0023/2018)

Viták :

PV 30/05/2018 - 24
CRE 30/05/2018 - 24

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 187kWORD 18k
2018. március 1.
O-000027/2018
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000027/2018
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, a Jogi Bizottság nevében

 Tárgy: a Brüsszel IIa. rendelet I. fejezete hatályának a bejegyzett élettársi kapcsolatokra történő kiterjesztése (átdolgozás)
 Válasz a plenáris ülésen 

A Brüsszel IIa. rendelet az Európai Unióban a családi ügyekben folytatott igazságügyi együttműködés alapköve. Azonban annak ellenére, hogy a rendelet egységes joghatósági szabályokat tartalmaz a válással, a különválással és a házasság felbontásával, valamint a határokon átnyúló helyzetekben a szülői felelősségre vonatkozó vitákkal kapcsolatosan, nem tér ki a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők különválására vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat érvénytelenítésére, holott jelenleg 19 tagállamban lehet ilyen élettársi kapcsolatot kötni. Sőt, a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők több tagállamban örökbefogadásra (közös örökbefogadásra, társszülős örökbefogadásra, vagy mindkettőre) is jogosultak.

A Bizottság az új rendeletre irányuló javaslatában (2016/0190 (CNS) (átdolgozás)) még mindig nem terjeszti ki a Brüsszel IIa. rendelet hatályát a bejegyzett élettársi kapcsolatokra. Mivel a házasságot gyakran kizárólag két ellenkező nemű személy kapcsolataként határozzák meg, még azokban a tagállamokban is, amelyek elismerik a bejegyzett élettársi kapcsolatokat, a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők jogi szempontból bizonytalan helyzetben vannak a határokon átnyúló helyzetekben, különösen ha gyermek is érintett. A fentiek fényében, és mivel a tagállamok az átdolgozás keretén kívül nem tehetnek módosítási javaslatokat, szeretnénk választ kapni az alábbi kérdésekre.

– Miért zárta ki a Bizottság a bejegyzett élettársi kapcsolatokat a Brüsszel IIa. rendelettervezet hatálya alól, még azokban az esetekben is, amikor az illetékes bíróság szerinti tagállam elismeri ezt a jogi formát?

– Mikor tervezi a Bizottság kiterjeszteni a rendelet hatályát a bejegyzett élettársi kapcsolatokra annak érdekében, hogy javítsa az uniós polgárok igazságszolgáltatáshoz való hozzáférését, megkönnyítse az Alapjogi Charta 47. cikkének végrehajtását, amely garantálja a hatékony jogorvoslathoz való jogot, valamint biztosítsa az egyenlő bánásmódot?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. március 6.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat