Procedură : 2018/2551(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : O-000027/2018

Texte depuse :

O-000027/2018 (B8-0023/2018)

Dezbateri :

PV 30/05/2018 - 24
CRE 30/05/2018 - 24

Voturi :

Texte adoptate :


Întrebări parlamentare
PDF 183kWORD 18k
1 martie 2018
O-000027/2018
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000027/2018
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, în numele Comisia pentru afaceri juridice

 Subiect: Extinderea domeniului de aplicare a Capitolului I din Regulamentul Bruxelles IIa pentru a include parteneriatele înregistrate (reformare)
 Răspuns în plen 

Regulamentul Bruxelles IIa reprezintă piatra de temelie a cooperării judiciare în materie de drept al familiei în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, deși regulamentul prevede norme uniforme privind competența pentru divorț, separarea de drept și anularea căsătoriei, precum și în ceea ce privește litigiile legate de autoritatea părintească în situații transfrontaliere, el nu menționează separarea de drept sau anularea în cazul parteneriatelor înregistrate, în pofida faptului că 19 state membre permit în prezent cuplurilor să încheie astfel de parteneriate. În plus, în unele dintre aceste state, este permisă adopția (adopția în comun, adopția de către al doilea părinte sau ambele) în cazul unui partener înregistrat.

În proiectul său de propunere pentru un nou regulament (2016/0190 (CNS) (reformare)), Comisia tot nu a ales să extindă domeniul de aplicare a Regulamentului Bruxelles IIa la parteneriatele înregistrate. Având în vedere că, adesea, căsătoria este definită în mod exclusiv prin termeni care fac referire la persoane de sex opus, inclusiv în statele membre care recunosc aceste parteneriate, partenerii înregistrați sunt expuși unei insecurități juridice în situațiile transfrontaliere, în special atunci când sunt implicați copii. Având în vedere cele de mai sus și deoarece deputații nu pot depune amendamente în afara domeniului de aplicare al regulamentului reformat, am dori să știm:

– De ce a exclus Comisia parteneriatele înregistrate din domeniul de aplicare a Regulamentului Bruxelles IIa și în cazurile în care statul membru în care se află instanța competentă recunoaște această formă juridică?

– Când intenționează Comisia să extindă domeniul de aplicare la parteneriatele înregistrate pentru a îmbunătăți accesul cetățenilor la justiție în UE și a facilita punerea în aplicare a articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale, care garantează dreptul la o cale de atac eficace, precum și tratamentul egal al persoanelor?

Limba originală a întrebării: EN
Ultima actualizare: 6 martie 2018Notă juridică - Politica de confidențialitate