Procedure : 2017/2922(RSP)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb : O-000041/2018

Indgivne tekster :

O-000041/2018 (B8-0018/2018)

Forhandlinger :

PV 02/05/2018 - 29
CRE 02/05/2018 - 29

Afstemninger :

Vedtagne tekster :


Parlamentariske forespørgsler og spørgsmål
PDF 95kWORD 20k
12. april 2018
O-000041/2018
Forespørgsel til mundtlig besvarelse O-000041/2018
til Kommissionen
jf. forretningsordenens artikel 128
Sirpa Pietikäinen, Miriam Dalli, Bolesław G. Piecha, Frédérique Ries, Stefan Eck, Marco Affronte, Eleonora Evi, Sylvie Goddyn, for Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed

 Om: Et globalt forbud mod dyreforsøg i forbindelse med kosmetiske produkter
 Besvarelse på plenarmøde 

Kosmetikforordningen fastsætter betingelserne for markedsføring af kosmetiske produkter og ingredienser i EU og sigter mod at skabe et indre marked for kosmetiske produkter og samtidig sikre et højt niveau af beskyttelse af menneskers sundhed (forordning (EF) nr. 1223/2009). Dyreforsøg med færdige kosmetiske produkter og kosmetiske ingredienser har været forbudt i EU siden henholdsvis september 2004 og marts 2009 ("dyreforsøgsforbuddet"). Forbuddet mod markedsføring af færdige kosmetiske produkter og kosmetiske ingredienser, som er blevet afprøvet på dyr, fik fuld virkning fra marts 2013 og finder anvendelse, uanset om der findes alternative forsøgsmetoder uden brug af dyr ("markedsføringsforbuddet"). Disse skelsættende forbud er et bevis på EU's førerposition på dyrebeskyttelsesområdet og dets engagement i at sætte en stopper for dyreforsøg. Desuden har disse forbud også haft meget positive konsekvenser. Europa har en blomstrende og innovativ kosmetiksektor. Forskningsindsatsen for at finde alternative metoder har opnået imponerende resultater. Først og fremmest har EU's forbud vist, at udfasningen af dyreforsøg i forbindelse med kosmetiske produkter er mulig. Dyreforsøg i forbindelse med kosmetiske produkter kan ikke længere berettigedes og bør derfor udfases på globalt plan. På trods af, at der er sket visse betydningsfulde lovgivningsmæssige fremskridt rundt omkring i verden, tillader ca. 80 % af verdens lande dog stadig dyreforsøg og markedsføring af kosmetiske produkter afprøvet på dyr.

På denne baggrund bedes Kommissionen besvare følgende spørgsmål:

1. Hvordan vurderer Kommissionen de nuværende globale virkninger og tredjelandes accept af EU's forbud mod dyreforsøg i forbindelse med kosmetiske produkter?

2. Hvordan vil Kommissionen sikre, at ingen kosmetiske produkter, der bringes i omsætning i EU, er blevet afprøvet på dyr i et tredjeland?

3. Vil Kommissionen tage håndfaste skridt til at gå i spidsen for en international aftale, der definitivt vil sætte en stopper for dyreforsøg i forbindelse med kosmetiske produkter på verdensplan, baseret på modellen for EU's kosmetikforordning?

4. Hvordan vil Kommissionen sikre, at håndhævelsen af et globalt forbud mod dyreforsøg i forbindelse med kosmetiske produkter ikke strider mod handelsaftaler og WTO's regler?

5. Hvordan vil Kommissionen fremme et globalt forbud mod dyreforsøg i forbindelse med kosmetiske produkter i FN?

Forespørgslens originalsprog: EN
Seneste opdatering: 13. april 2018Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik