Eljárás : 2017/2922(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000041/2018

Előterjesztett szövegek :

O-000041/2018 (B8-0018/2018)

Viták :

PV 02/05/2018 - 29
CRE 02/05/2018 - 29

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 196kWORD 19k
2018. április 12.
O-000041/2018
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000041/2018
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Sirpa Pietikäinen, Miriam Dalli, Bolesław G. Piecha, Frédérique Ries, Stefan Eck, Marco Affronte, Eleonora Evi, Sylvie Goddyn, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében

 Tárgy: Globális tilalom a kozmetikai célú állatkísérletekre vonatkozóan
 Válasz a plenáris ülésen 

A kozmetikumokról szóló rendelet lefekteti a kozmetikai termékek és összetevők kereskedelmének feltételeit az EU-ban, valamint célul tűzi ki a kozmetikai termékek belső piacának létrehozását, miközben az emberi egészség fokozott védelmét is biztosítja (2009/1223/EK rendelet). A kész kozmetikai termékek és a kozmetikai összetevők állatokon való tesztelése 2004 szeptemberétől, illetve 2009 márciusától kezdve tilos az EU-ban („kísérleti tilalom”). Az állatokon tesztelt kész kozmetikai termékek és kozmetikai összetevők kereskedelmének tilalma 2013 márciusától teljes körűen alkalmazandó, függetlenül attól, hogy léteznek-e alternatív, nem állatokon végzett tesztek („kereskedelmi tilalom”). Ezek a mérföldkövet jelentő tilalmak bizonyítják az EU vezető szerepét az állatvédelem területén és elkötelezettségét az állatkísérletek megszüntetése mellett. Ezenkívül nagyon pozitív következményei vannak, hiszen Európa kozmetikai ágazata sikeres és fejlődőképes. Az alternatív módszereket kereső kutatások lenyűgöző eredményeket értek el. Mindezeken túl az uniós tilalom bebizonyította, hogy lehetséges a kozmetikai célú állatkísérletek fokozatos kivezetése. A kozmetikai célú állatkísérletek a továbbiakban nem indokoltak, ezért világszerte fokozatosan ki kell vezetni azokat. Azonban eltekintve néhány jelentős jogalkotási előrelépéstől a világ egyes részein, a világ országainak körülbelül 80%-a még mindig engedélyezi az állatkísérleteket és az állatokon tesztelt kozmetikumok kereskedelmét.

Ebben az összefüggésben a következő kérdésekre szeretnénk választ kapni a Bizottságtól:

1. Hogyan értékeli a Bizottság a kozmetikai célú állatkísérletek európai uniós tilalmának globális hatásait és harmadik országok általi elfogadottságát?

2. Hogyan fogja a Bizottság biztosítani, hogy az EU piacára kerülő egyetlen kozmetikumot se teszteljenek soha állatokon harmadik országokban?

3. Tesz-e a Bizottság határozott intézkedéseket annak érdekében, hogy élen járjon a kozmetikai célú állatkísérletek végleges globális betiltására irányuló nemzetközi egyezmény létrehozásában, az Unió kozmetikumokról szóló rendeletének mintájára?

4. Hogyan fogja a Bizottság biztosítani, hogy a kozmetikai célú állatkísérletek globális tilalmának végrehajtása ne ütközzön a kereskedelmi megállapodásokba és a WTO-szabályokba?

5. Hogyan fogja a Bizottság előmozdítani a kozmetikai célú állatkísérletek tilalmának ügyét az ENSZ-ben?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. április 13.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat