Neuvottelut uudesta kumppanuussopimuksesta Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden ryhmän kanssa
2.5.2018
Suullisesti vastattava kysymys O-000043/2018
neuvostolle
työjärjestyksen 128 artikla
Linda McAvan, Kehitysvaliokunnan puolesta
Komissio antoi 12. joulukuuta 2017 suosituksen neuvoston päätökseksi luvan antamisesta aloittaa neuvottelut EU:n ja Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden ryhmän (AKT-valtiot) välisestä kumppanuussopimuksesta. Neuvottelut tarjoavat mahdollisuuden nykyaikaistaa EU:n ja AKT-valtioiden ryhmän välistä kumppanuutta, jonka olisi oltava jatkossakin oikeudellisesti sitova ja arvoihin perustuva. Ehdotus herättää monia kysymyksiä:
– Miten neuvoston toimeksiannossa sovitetaan yhteen ehdotus siirtymisestä kohti alueellisia sopimuksia AKT-maiden vahvan identiteetin säilyttämisen kanssa?
– Millaista roolia ja oikeudellista asemaa uudessa kumppanuudessa suunnitellaan Afrikan unionille ja alueellisille järjestöille, kuten alueellisille talousyhteisöille?
– Millaiseen tasapainoon neuvosto pyrkii, kun keskitytään voimakkaasti Afrikkaan ja toisaalta pyritään jatkamaan kumppanuutta Karibian ja Tyynenmeren alueiden kanssa?
– Miten neuvosto aikoo tehostaa poliittista vuoropuhelua, parantaa ihmisoikeustilanteen seurantaa ja tehdä seurannasta osallistavampaa?
– Miten neuvosto aikoo rakentaa useiden eri toimijoiden välistä aitoa kumppanuutta, jossa parlamenteilla, kansalaisyhteiskunnalla ja alue- ja paikallisviranomaisilla olisi vahvempi rooli sopimuksen koko elinkaaren ajan, siis neuvotteluista täytäntöönpanoon?
– Miten neuvosto aikoo varmistaa, että avustamista laajemmalle ulotettuja politiikan osa-alueita sisältävä kumppanuus ei heikennä kumppanuuksiin kuuluvaa sitoutumista köyhyyden hävittämiseen ja kaikkien mukaan ottamiseen? Miten neuvosto aikoo luoda kehyksen, jossa yksityisen sektorin toimissa kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja kestävän kehityksen periaatteita?
– Miten neuvosto aikoo vahvistaa tulevan kumppanuuden parlamentaarista ulottuvuutta? Mitä institutionaalisia rakenteita neuvosto suunnittelee yhteisen parlamentaarisen edustajakokouksen lisäksi?
– Missä määrin neuvotteluvaltuuksilla laajennetaan tulevan parlamentaarisen edustajakokouksen kuulemiseen liittyviä valtuuksia tai neuvoa-antavia valtuuksia ja varmistetaan, että ministerineuvosto kuulee edustajakokousta säännöllisesti?
– Aikooko neuvosto julkistaa EU:n lopulliset neuvotteluohjeet?