Postupak : 2018/2634(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument : O-000044/2018

Podneseni tekstovi :

O-000044/2018 (B8-0026/2018)

Rasprave :

PV 13/06/2018 - 17
CRE 13/06/2018 - 17

Glasovanja :

Doneseni tekstovi :


Parlamentarna pitanja
PDF 183kWORD 18k
2. svibnja 2018.
O-000044/2018
Pitanje za usmeni odgovor O-000044/2018
upućeno Komisiji
članak 128
Linda McAvan, u ime Odbor za razvoj

 Predmet: Pregovori o novom sporazumu o partnerstvu sa Skupinom afričkih, karipskih i pacifičkih država
 Odgovor na plenarnoj sjednici 

Komisija je dana 12. prosinca 2017.donijela preporuku za odluku Vijeća o odobravanju otvaranja pregovora o sporazumu o partnerstvu između EU-a i Skupine afričkih, karipskih i pacifičkih država (AKP). Pregovori pružaju priliku za modernizaciju partnerstva između EU-a i Skupine država AKP-a, koje bi trebalo biti pravno obvezujuće te se temeljiti na vrijednostima. Prijedlozima se otvara niz pitanja:

– Kako Komisija namjerava ostvariti predloženi pomak prema regionalnim paktovima i pritom očuvati snažan identitet AKP-a?

– Kakvi su uloga i pravni status predviđeni u okviru novog partnerstva za Afričku uniju i regionalne organizacije poput regionalnih ekonomskih zajednica?

– Kakvu ravnotežu između snažnog naglaska na Afriku i trajnog partnerstva s karipskim i pacifičkim regijama Komisija nastoji ostvariti?

– Kako Komisija namjerava učiniti politički dijalog učinkovitijim, poboljšati praćenje stanja ljudskih prava te učiniti to praćenje uključivijim i participativnijim?

– Kako Komisija namjerava uspostaviti prisno partnerstvo s više aktera kojim bi se pružila veća uloga parlamentima, civilnom društvu te regionalnim i lokalnim vlastima tijekom cijelog ciklusa sporazuma od pregovora do provedbe?

– Kako će Komisija osigurati da se obveze u okviru partnerstva, koje se odnose na iskorjenjivanje siromaštva i činjenicu da se nitko ne smije zapostaviti, neće umanjiti proširenjem partnerstva na više elemenata koji se ne odnose samo na pružanje pomoći? Koje su namjere Komisije kada je riječ o uspostavi okvira kojim bi se poštovala ljudska prava i načela održivog razvoja u odnosu na djelovanje privatnog sektora?

– Kako Komisija namjerava osnažiti parlamentarnu dimenziju budućeg partnerstva? Koji institucionalni ustroj predviđa Komisija osim sveobuhvatne Zajedničke parlamentarne skupštine?

– Kako Komisija namjerava ojačati savjetodavne ovlasti buduće Zajedničke parlamentarne skupštine i osigurati da se ona redovito savjetuje s Vijećem ministara?

– Hoće li Komisija tražiti da Vijeće objavi konačne pregovaračke smjernice EU-a?

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 4. svibnja 2018.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti