Parlamentarna pitanja
PDF 186kWORD 16k
17. svibnja 2018.
O-000051/2018
Pitanje za usmeni odgovor O-000051/2018
upućeno Komisiji
članak 128
Kati Piri, u ime Kluba S&D
Renate Sommer, u ime Kluba PPE
Bodil Valero, u ime Kluba Verts/ALE
Marietje Schaake

 Predmet: Financiranje upravljanja migracijama sredstvima Instrumenta pretpristupne pomoći za Tursku

U okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za Tursku za razdoblje 2011./2012. EU je financirao vojna nadzorna vozila Cobra II u iznosu od otprilike 35,6 milijuna EUR. Tom financijskom pomoći nastoje se poduprijeti nastojanja turske vlade za poboljšanjem upravljanja granicama i sigurnosti, u skladu s politikom EU-a. Međutim, Human Rights Watch i Der Spiegel nedavno su izvijestili da su vozila Cobra II korištena za prisilno vraćanje izbjeglica na teritorij Sirije. Promatrački centar za ljudska prava u Siriji tvrdi da je od rujna najmanje 42 ljudi poginulo nastojeći prijeći granicu između Sirije i Turske.

Uz to, Turska je podigla betonski zid uz tursko-sirijsku granicu i više ne dopušta tražiteljima azila iz Sirije da prijeđu granicu (osim u slučaju medicinske potrebe). Vozila Cobra II, financirana sredstvima EU-a, sada patroliraju uz taj zid.

1. Je li Komisija svjesna da bi se moglo zaključiti da je pomogla Turskoj u teškom kršenju ljudskih prava i međunarodnog prava ako se dokaže da se vozila Cobra II, financirana sredstvima EU-a, koriste kako bi se osobe kojima je potrebna međunarodna zaštita (nasilno) zaustavile od pokušaja traženja azila u Turskoj?

2. Može li Komisija navesti točne uvjete pod kojima su dobavljena vozila Cobra II i jesu li oni u skladu s pravnom osnovom za sredstva IPA-e i člankom 41. stavkom 2. UEU-a? Ako je tako, može li Komisija potvrditi da se ta vozila koriste samo u okolnostima dogovorenima i predviđenima 2011./2012.?

3. Koji je sustav praćenja uspostavljen za procjenu namjene vozila Cobra II i, nadalje, koje su sankcije predviđene ako projekt financiran sredstvima EU-a nije u skladu s dogovorom?

Izvorni jezik pitanja: EN
Posljednje ažuriranje: 22. svibnja 2018.Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti