Eljárás : 2018/2646(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000053/2018

Előterjesztett szövegek :

O-000053/2018 (B8-0032/2018)

Viták :

PV 04/07/2018 - 22
CRE 04/07/2018 - 22

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 190kWORD 17k
2018. május 17.
O-000053/2018
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000053/2018
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Cecilia Wikström, a Petíciós Bizottság nevében

 Tárgy: A FATCA uniós polgárokra és különösen az "amerikainak tekinthető" személyekre gyakorolt káros hatásáról
 Válasz a plenáris ülésen 

Az Egyesült Államok a világ két olyan országának egyike, amelyik állampolgárságon alapuló adóztatást alkalmaz.

Az adójogszabályoknak a külföldi számlával rendelkező adóalanyok általi betartásáról szóló egyesült államokbeli törvény (FATCA), illetve a tagállamok és az Egyesült Államok közötti kapcsolódó kormányközi megállapodások hatályba lépése óta az uniós pénzintézeteknek részletes információkat kell közölniük az „amerikainak tekinthető” személyek bankszámláiról, ami adatvédelmi kérdéseket vet fel. A FATCA és a kapcsolódó kormányközi megállapodások hatásai sok európai polgárt érintenek, elsősorban az „amerikainak tekinthető” személyeket, valamint az európai/amerikai kettős állampolgárokat és nem egyesült államokbeli családtagjaikat. A FATCA miatt egyre több uniós polgártól tagadják meg a hozzáférést alapvető banki szolgáltatásokhoz az EU-ban, ami valószínűleg sérti a fizetési számlákról szóló irányelvet (2014/92/EU irányelv) és az EU Alapjogi Chartáját.

1. A Bizottság miként tervezi bevonni az „amerikainak tekinthető” személyek helyzetét a fizetési számlákról szóló irányelv átültetéséről szóló értékelésébe, és hogyan fogja megkülönböztetés nélkül biztosítani valamennyi uniós polgár alapszintű fizetési számlákhoz való hozzáférési jogát az irányelv 15. és 16. cikkének megfelelően?

2. Tekintettel az Egyesült Államok és az EU közötti viszonosság hiányára a FATCA vonatkozásában, és arra, hogy az Egyesült Államok nem alkalmazza az OECD közös beszámolási standardjait, a Bizottság milyen diplomáciai és jogalkotási lépéseket tervez az érintett uniós polgárok jogainak és érdekeinek megvédésére a FATCA területen kívüli hatásaival szemben?

3. Gondolja-e a Bizottság, hogy közös uniós megközelítésre van szükség az uniós polgárok jogainak megfelelő védelméhez és a viszonosság biztosításához, összhangban az adózási átláthatóságra vonatkozó legmagasabb szintű nemzetközi előírásokkal? A Bizottság újra fontolóra veszi-e egy FATCA-ról szóló EU–USA megállapodás megtárgyalásának lehetőségét?

4. A Bizottság el tudja-e végezni a FATCA uniós polgárokra gyakorolt hatásának teljes körű értékelését, és ki tudja-e fejteni, hogy van-e jelentős eltérés a különböző tagállamokban élő uniós polgárok és lakosok között, különös tekintettel az adatvédelemre és az alapvető jogokra vonatkozó szabályokra?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. május 23.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat