Postopek : 2018/2646(RSP)
Potek postopka na zasedanju
Potek postopka za dokument : O-000053/2018

Predložena besedila :

O-000053/2018 (B8-0032/2018)

Razprave :

PV 04/07/2018 - 22
CRE 04/07/2018 - 22

Glasovanja :

Sprejeta besedila :


Parlamentarna vprašanja
PDF 184kWORD 17k
17. maj 2018
O-000053/2018
Vprašanje za ustni odgovor O-000053/2018
za Komisijo
Člen 128 poslovnika
Cecilia Wikström, v imenu Odbora za peticije

 Zadeva: Škodljivi učinki zakona ZDA o spoštovanju davčnih predpisov v zvezi z računi v tujini na državljane EU ter zlasti na "naključne Američane"
 Odgovor na plenarnem zasedanju 

ZDA so ena od dveh držav na svetu, ki uporablja sistem obdavčitve na podlagi državljanstva.

Odkar so začeli veljati ameriški zakon o spoštovanju davčnih predpisov v zvezi z računi v tujini (FATCA) in s tem povezani medvladni sporazumi, sklenjeni med državami članicami in ZDA, so finančne institucije v EU dolžne razkriti podrobne informacije o računih, ki jih imajo osebe, ki so domnevno iz ZDA, kar pa odpira vprašanja v zvezi z varstvom podatkov. Ekstrateritorialni učinki zakona FATCA in z njim povezanih medvladnih sporazumov so prizadeli veliko državljanov EU, zlasti tako imenovane naključne Američane, pa tudi osebe, ki imajo dvojno državljanstvo, evropsko in ameriško, in njihove družinske člane, ki niso državljani ZDA. Zaradi tega zakona se je povečalo število državljanov EU, ki nimajo dostopa do osnovnih bančnih storitev v EU, kar pa se zdi v nasprotju z direktivo o plačilnih računih (Direktiva 2014/92/EU) ter Listino EU o temeljnih pravicah.

1. Kako namerava Komisija vključiti vprašanje naključnih Američanov v svojo oceno prenosa direktive o plačilnih računih in zagotoviti, da bodo imeli vsi državljani EU nediskriminiran dostop do osnovnega plačilnega računa v skladu s členi 15 in 16 te direktive?

2. Glede na to, da je na področju zakona FATCA premalo vzajemnosti med ZDA in EU in da ZDA ne sodelujejo v skupnem standardu poročanja OECD, katere diplomatske in zakonodajne ukrepe namerava sprejeti Komisija, da bi zaščitila pravice in interese zadevnih državljanov EU pred ekstrateritorialnimi učinki tega zakona?

3. Ali Komisija meni, da je potreben skupni pristop EU za ustrezno zaščito pravic državljanov EU in za zagotovitev vzajemnosti v skladu z najvišjimi mednarodnimi standardi o davčni preglednosti? Ali bi si Komisija zlasti utegnila premisliti glede morebitnih pogajanj o sporazumu med EU in ZDA glede zakona FATCA?

4. Ali bi Komisija lahko opravila celovito oceno učinka zakona FATCA na državljane EU in pojasnila, ali obstaja veliko razhajanje med državljani EU in rezidenti v različnih državah članicah EU, zlasti glede standardov EU o varstvu podatkov in temeljnih pravicah?

Izvirni jezik vprašanja: EN
Zadnja posodobitev: 23. maj 2018Pravno obvestilo - Varstvo osebnih podatkov