Eljárás : 2018/2600(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000054/2018

Előterjesztett szövegek :

O-000054/2018 (B8-0022/2018)

Viták :

PV 31/05/2018 - 4
CRE 31/05/2018 - 4

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 188kWORD 18k
2018. május 17.
O-000054/2018
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000054/2018
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Cecilia Wikström, a Petíciós Bizottság nevében

 Tárgy: A határozott idejű szerződések bizonytalanságának és visszaélésszerű alkalmazásának kezelésével kapcsolatos petíciókra való reagálás
 Válasz a plenáris ülésen 

Tekintettel a Petíciós Bizottsághoz érkezett, az állami és magánszférában történő foglalkoztatásban előforduló határozott idejű szerződések bizonytalanságával és visszaélésszerű alkalmazásával kapcsolatos számos petícióra és a témában 2017. november 22-én tartott meghallgatás eredményére, kérjük a Bizottságot, hogy válaszoljon az alábbi kérdésekre:

A Bizottság véleménye szerint helyesen hajtják-e végre az uniós jogot a munkavállalók védelme tekintetében?

Tudná-e tisztázni a Bizottság azt a kérdést, hogy az egyes tagállamokban alkalmazott, munkaidőt nem rögzítő szerződések megfelelnek-e az uniós jogszabályoknak, beleértve a részmunkaidős foglalkoztatásról szóló irányelvet?

Milyen intézkedéseket tesz a Bizottság annak érdekében, hogy biztosítsa az uniós munkaügyi jogszabályok helyes végrehajtását és foglalkozzon a határozott idejű szerződések és a bizonytalan foglalkoztatási formák – például a munkaidőt nem rögzítő szerződések – visszaélésszerű alkalmazásának kérdésével, amint arról a petíciók beszámolnak?

Milyen konkrét módon biztosítja jelenleg a Bizottság a részmunkaidős foglalkoztatásról szóló irányelv megfelelő végrehajtását, az állami és a magánszférában egyaránt?

A Bizottság tervei szerint az EU-ban az átlátható és kiszámítható munkakörülményekről szóló irányelvre irányuló javaslat hogyan javíthatná a munkakörülményeket a foglalkoztatás kiszámíthatóságának és fenntarthatóságának növelése révén?

Milyen intézkedéseket tesz a Bizottság a javasolt irányelv mellett az uniós munkaügyi jogszabályok javítása és a munkavállalói jogok hatékonyabb védelme érdekében, figyelembe véve az uniós hatásköröket és a szubszidiaritás elvét?

Hol tartanak a petíciókban említett, az uniós munkaügyi jogszabályok megsértésével kapcsolatos jelenlegi kötelezettségszegési eljárások?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. május 23.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat