Eljárás : 2018/2707(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-000055/2018

Előterjesztett szövegek :

O-000055/2018 (B8-0029/2018)

Viták :

PV 13/06/2018 - 19
CRE 13/06/2018 - 19

Szavazatok :

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
PDF 188kWORD 17k
2018. május 17.
O-000055/2018
Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000055/2018
a Tanács számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Cecilia Wikström, a Petíciós Bizottság nevében

 Tárgy: A nyelvtanulás javításáról és a nyelvi kompetenciák kölcsönös elismeréséről az EU-ban
 Válasz a plenáris ülésen 

Az EU a tagállamok közötti kölcsönös megértés és mobilitás javítása érdekében már régóta ösztönzi a nyelvtanulást a nemzeti oktatási rendszerek közötti együttműködés és intézkedések támogatása és kiegészítése révén. A Parlament aggodalommal nyugtázza azokat a petíciókat, amelyekben olyan uniós polgárok, akik kihasználták azt a szabadságukat, hogy a sajátjuktól eltérő tagállamban éljenek, aggályokat vetnek fel az anyanyelvi készségek tanításával és elismerésével kapcsolatos hiányosságok miatt. Kérjük ezért a Tanácsot, hogy fejtse ki részletesen az alábbiakat.

1. Milyen lépéseket tett a Tanács annak érdekében, hogy támogassa a tagállamokat a nyelvi kompetenciák kölcsönös elismerésének javításában a Közös Európai Referenciakeretben meghatározott szintek alapulvételével, az EU minden hivatalos nyelve tekintetében?

2. Miként értékeli a Tanács az uniós hivatalos nyelvek oktatásának hozzáadott értékét, nevezetesen az anyanyelv és két idegen nyelv elsajátítására vonatkozó ajánlást az uniós oktatás modernizációjával összefüggésben, és különösen az Unióban a vállalkozói készségek, a munkalehetőségek élénkítése és a kulturális sokszínűség megőrzése szempontjából?

3. A Tanácsnak rendelkezésére állnak-e friss és pontos adatok a nyelvtudás értékelésének lehetőségeiről és az EU hivatalos nyelveire vonatkozó nyelvvizsgák, nyelvi diplomák vagy oklevelek elismeréséről az angol, a francia, a német, a spanyol és olasz nyelven kívül? Miként tudná az EU még jobban támogatni azokat az oktatási intézményeket, amelyek a sajátjuktól eltérő tagállamban élő uniós polgárok számára biztosítanak nyelvórákat az EU hivatalos nyelvein?

4. Milyen intézkedéseket tervez a Tanács bevezetni az európai oktatási térségben annak érdekében, hogy létrejöjjön egy online rendszer a középiskolai tanulmányok befejezését igazoló bizonyítványokhoz használt uniós nyelvi bizonyítványok határokon átnyúló elismerése és hitelesítése érdekében, hogy Unió-szerte előmozdítsa a felsőoktatáshoz való hozzáférést?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2018. május 24.Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat