Întrebări parlamentare
PDF 189kWORD 19k
31 mai 2018
O-000059/2018
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000059/2018
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Louis Michel, Catherine Bearder, Gerben-Jan Gerbrandy, Frédérique Ries, în numele Grupului ALDE

 Subiect: Inchiderea pieței UE a fildeșului pentru a combate braconajul

Comerțul ilegal cu fildeș a crescut de peste două ori din 2007. Se estimează că braconierii ucid 55 de elefanți în fiecare zi. Pe lângă impactul direct pe care îl au asupra speciilor și ecosistemelor, braconajul și traficul subminează securitatea, dezvoltarea, statul de drept și stabilitatea în țările afectate din Africa. În plus, braconajul are legătură cu corupția, criminalitatea organizată, finanțarea grupărilor armate și uciderea pădurarilor din parcurile naturale. SUA, China, Hong Kong și Regatul Unit au luat deja măsuri pentru a-și închide piețele interne, măsuri care prevăd doar câteva excepții și sunt mult mai stricte decât cele aflate în prezent în vigoare în UE. Grupuri pentru protecția speciilor sălbatice, organizații internaționale, oameni de știință și autorități din țările africane fac apel la UE să își închidă piața internă. În martie 2018, a fost transmisă Comisiei o petiție semnată de peste 1,2 milioane de cetățeni, care cerea încetarea comerțului cu fildeș. Parlamentul a solicitat în repetate rânduri închiderea pieței europene a fildeșului, în timp ce Consiliul a solicitat măsuri suplimentare pentru a pune capăt schimburilor comerciale cu fildeș. Comisia a lansat o consultare publică pentru a stabili dacă sunt necesare măsuri mai stricte.

1. Poate Comisia să garanteze că actuala piață internă legală a fildeșului din UE nu contribuie la braconaj sau la comerțul ilegal, în special având în vedere că este dificil să se facă diferența între fildeșul legal și cel ilegal? Împărtășește Comisia îngrijorarea că schimburile comerciale legale stimulează cererea și subminează eforturile de asigurare a aplicării a legii?

2. Consideră Comisia că dispozițiile juridice actuale ale UE privind comerțul cu fildeș din interiorul UE și exportul de fildeș sunt interpretate și aplicate uniform de către statele membre? Dacă nu, ce alte măsuri va lua Comisia?

3. Cum intenționează Comisia să pună concret în aplicare recomandările studiului din 2015 intitulat „Larger than Elephants”, realizat pentru DG DEVCO, în special necesitatea de a închide piețele interne ale fildeșului și de a distruge eventualele stocuri de fildeș? De asemenea, va aloca Comisia fonduri în acest scop?

4. Având în vedere angajamentele UE privind conservarea biodiversității și ținând seama de principiul precauției, intenționează Comisia să închidă piața fildeșului din UE? Ce alte măsuri intenționează Comisia să ia pentru a răspunde caracterului urgent al problemei și pentru a încuraja statele terțe să-și închidă piețele de fildeș?

Limba originală a întrebării: EN
Ultima actualizare: 5 iunie 2018Notă juridică - Politica de confidențialitate