Parlamentarno pitanje - O-000088/2018Parlamentarno pitanje
O-000088/2018

  Lajmska bolest (borelioza)

  Pitanje za usmeni odgovor O-000088/2018
  upućeno Komisiji
  članak 128
  Alojz Peterle, Daciana Octavia Sârbu, Jadwiga Wiśniewska, Frédérique Ries, Merja Kyllönen, Michèle Rivasi, Mireille D'Ornano, Sylvie Goddyn, u ime Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane

  Postupak : 2018/2774(RSP)
  Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
  Odabrani dokument :  
  O-000088/2018
  Podneseni tekstovi :
  O-000088/2018 (B8-0417/2018)
  Glasovanja :
  Doneseni tekstovi :

  Lajmska bolest najčešća je i najučestalija bolest koju prenose krpelji u Europi. Ta bakterijska infekcija može zahvatiti živčani sustav i oko 10 % zaraženih osoba može razviti poremećaj središnjeg živčanog sustava. Lajmsku boreliozu može se liječiti antibioticima, ali trenutno nije dostupno nijedno licencirano cjepivo protiv te bolesti u preventivne svrhe. Nadalje, u Europskoj uniji nije moguće naći precizan opis epidemiologije lajmske bolesti, a lajmska borelioza nije na popisu zaraznih bolesti obuhvaćenih epidemiološkim nadzorom. Kao rezultat toga, nedostaje homogenost u pogledu centraliziranog prikupljanja, izvješćivanja i koordinacije podataka o lajmskoj boreliozi.

  1. Hoće li Komisija uključiti lajmsku bolest na europski popis zaraznih bolesti?

  2. Hoće li Komisija razviti program nadzora na razini EU-a za borbu protiv lajmske bolesti?

  3. Koje mjere Komisija trenutno poduzima kako bi povećala javnu osviještenost o lajmskoj bolesti? Koje mjere namjerava poduzeti u budućnosti?

  4. Može li Komisija objasniti na koji će način poboljšati metode prikupljanja podataka o probirima i liječenju u državama članicama kad je riječ o toj bolesti?

  5. Koja konkretna djelovanja planira Komisija kako bi uskladila prakse liječenja u EU-u i olakšala pravilnu dijagnozu i probire u pogledu lajmske bolesti?

  6. Hoće li Komisija povećati financiranje istraživanja usredotočenog na metode dijagnosticiranja lajmske bolesti kao i na razvoj cjepiva i bakteriofagnog liječenja?

  Posljednje ažuriranje: 30. kolovoza 2018.
  Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti