Parlamentarno pitanje - O-000088/2018Parlamentarno pitanje
O-000088/2018

Lajmska bolest (borelioza)

Pitanje za usmeni odgovor O-000088/2018
upućeno Komisiji
članak 128
Alojz Peterle, Daciana Octavia Sârbu, Jadwiga Wiśniewska, Frédérique Ries, Merja Kyllönen, Michèle Rivasi, Mireille D'Ornano, Sylvie Goddyn, u ime Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane

Postupak : 2018/2774(RSP)
Faze dokumenta na plenarnoj sjednici
Odabrani dokument :  
O-000088/2018
Podneseni tekstovi :
O-000088/2018 (B8-0417/2018)
Glasovanja :
Doneseni tekstovi :

Lajmska bolest najčešća je i najučestalija bolest koju prenose krpelji u Europi. Ta bakterijska infekcija može zahvatiti živčani sustav i oko 10 % zaraženih osoba može razviti poremećaj središnjeg živčanog sustava. Lajmsku boreliozu može se liječiti antibioticima, ali trenutno nije dostupno nijedno licencirano cjepivo protiv te bolesti u preventivne svrhe. Nadalje, u Europskoj uniji nije moguće naći precizan opis epidemiologije lajmske bolesti, a lajmska borelioza nije na popisu zaraznih bolesti obuhvaćenih epidemiološkim nadzorom. Kao rezultat toga, nedostaje homogenost u pogledu centraliziranog prikupljanja, izvješćivanja i koordinacije podataka o lajmskoj boreliozi.

1. Hoće li Komisija uključiti lajmsku bolest na europski popis zaraznih bolesti?

2. Hoće li Komisija razviti program nadzora na razini EU-a za borbu protiv lajmske bolesti?

3. Koje mjere Komisija trenutno poduzima kako bi povećala javnu osviještenost o lajmskoj bolesti? Koje mjere namjerava poduzeti u budućnosti?

4. Može li Komisija objasniti na koji će način poboljšati metode prikupljanja podataka o probirima i liječenju u državama članicama kad je riječ o toj bolesti?

5. Koja konkretna djelovanja planira Komisija kako bi uskladila prakse liječenja u EU-u i olakšala pravilnu dijagnozu i probire u pogledu lajmske bolesti?

6. Hoće li Komisija povećati financiranje istraživanja usredotočenog na metode dijagnosticiranja lajmske bolesti kao i na razvoj cjepiva i bakteriofagnog liječenja?

Posljednje ažuriranje: 30. kolovoza 2018.
Pravna obavijest - Politika zaštite privatnosti