Procedură : 2017/2772(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : O-000092/2018

Texte depuse :

O-000092/2018 (B8-0405/2018)

Dezbateri :

PV 01/10/2018 - 19
CRE 01/10/2018 - 19

Voturi :

Texte adoptate :


Întrebări parlamentare
PDF 185kWORD 18k
31 august 2018
O-000092/2018
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000092/2018
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Eva Kaili, în numele Comisia pentru industrie, cercetare și energie

 Subiect: Tehnologiile registrelor distribuite și tehnologiile blockchain: consolidarea încrederii prin eliminarea intermedierii
 Răspuns în plen 

Tehnologiile registrelor distribuite (DLT) și tehnologiile blockchain nu numai că și-au demonstrat marele potențial de îmbunătățire a lanțurilor valorice existente, ci, de asemenea, creează noi lanțuri valorice care reduc costurile de intermediere și ușurează tranzacțiile, contribuind la soluționarea problemelor generate de neîncredere, de necesitatea monitorizării și legate de transparență.

Aplicațiile tehnologiei blockchain sunt numeroase și vizează o gamă largă de sectoare. Rețelele de energie, asistența medicală, sectorul financiar, lanțurile de aprovizionare, transportul, educația, industriile creative și sectorul public sunt doar câteva dintre domeniile care pot fi afectate.

Pentru a profita pe deplin de potențialul tehnologiilor registrelor distribuite în spiritul neutralității tehnologice și al neutralității modelului de afaceri, trebuie să înțelegem mai bine principalele lor caracteristici de bază, cum ar fi bazele de date distribuite descentralizate, eliminarea intermedierii, caracterul imuabil al datelor și aplicațiile care presupun accesul deschis sau restricționat, precum și posibilitățile tehnologice pe care aceste tehnologii le deschid în domenii cum ar fi contractele și finanțarea inteligente pentru IMM-uri prin intermediul ofertelor inițiale de monedă (initial coin offering - ICO). Cu toate acestea, pe lângă potențialul lor, tehnologiile registrelor distribuite generează, de asemenea, îngrijorare în legătură cu protecția datelor, securitatea cibernetică, interoperabilitatea, noile surse de fraudă și problemele legate de mediu.

1. Cum intenționează Comisia să asigure mediul de securitate juridică de care este nevoie pentru a impulsiona tehnologiile blockchain și tehnologiile registrelor distribuite în Europa?

2. Ce inițiative are în vedere Comisia pentru a crea un ecosistem competitiv în domeniul tehnologiei blockchain în UE?

Limba originală a întrebării: EN
Ultima actualizare: 5 septembrie 2018Aviz juridic - Politica de confidențialitate