Parlamenti kérdés - O-000122/2018Parlamenti kérdés
O-000122/2018

A kannabisz gyógyászati célokra való használata

Szóbeli választ igénylő kérdés: O-000122/2018
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 128. cikke
Dubravka Šuica, Guillaume Balas, Urszula Krupa, Catherine Bearder, Estefanía Torres Martínez, Martin Häusling, Piernicola Pedicini, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében

Eljárás : 2018/2775(RSP)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot :  
O-000122/2018
Előterjesztett szövegek :
O-000122/2018 (B8-0001/2019)
Szavazatok :
Elfogadott szövegek :

Az egészségügyi célokra használt kannabiszról írt tudományos szakirodalom felülvizsgálatából arra a következtetésre lehet jutni, illetve azt bizonyító tények derülnek ki, hogy a kannabisz és a kannabinoidok gyógyító hatást fejtenek ki felnőtt betegek krónikus fájdalmainak csillapításával, a kemoterápiával járó hányás és émelygés elleni szerként, valamint a sclerosis multiplexre jellemző görcsölési hajlam enyhítésével. Ezen túlmenően az Egészségügyi Világszervezet 2017 decemberében ajánlást adott ki, hogy a kannabidiol nevű kannabiszvegyület (CBD) ne szerepeljen az ellenőrzött anyagok nemzetközi jegyzékében. A kölcsönös elismerési eljárás révén tizenhét tagállamban engedélyeztek és forgalmaznak egy kannabiszalapú gyógyszert, de egyetlen tagállam sem engedélyezi a gyógyászati célú kannabiszdohányzást, tekintettel a dohányzás egészségügyi kockázataira. A kannabisz gyógyászati célokra való használatának ügyét gyakran egy kalap alá veszik a kannabisz mint „szabadidős kábítószer” fogyasztásával, pedig ezt külön kérdésként kell kezelni. A jogi szabályozás az EU-ban és világszerte gyorsan változik. A fentiek alapján:

-milyen intézkedéseket tett a Bizottság a kannabiszalapú gyógyszerekkel kapcsolatos minőségi kutatás támogatására? Milyen fellépést tervez a Bizottság a jövő kutatásai terén, és mekkora finanszírozást vesz kilátásba az Európai horizont kutatási és innovációs keretprogramban az ilyen irányú kutatás céljára? Úgy véli-e a Bizottság, hogy a szabályozói keretek Unió-szerte minőségi kutatáshoz vezethetnek a gyógyászati kannabisz tekintetében?

-Még azokban a tagállamokban is, ahol a gyógyászati célú kannabiszhasználat jogszerű, a hozzáférés, a receptkiadás, a beszerzés, az árképzés és a költségtérítés feltételei – sőt az egészségügyi szakemberek ilyen gyógyszerekkel kapcsolatos tudásszintje is – erősen eltérőek, és a betegek számára kihívást jelentenek. Úgy véli-e a Bizottság, hogy meg kellene könnyítenie a betegek gyógyászati célú kannabiszhoz jutását?

-Szándékában áll-e a Bizottságnak standardokat kidolgozni a gyógyszernek nem minősülő kannabiszos gyógykészítményekre nézve a fogyasztóvédelem biztosítása érdekében? A fogyasztók megóvása céljából kiderítette-e a Bizottság, hogy hol van a gyógyászati célú kannabiszban előforduló tetra-hidrokannabinol (THC) mennyiségének megfelelő felső határa?

Utolsó frissítés: 2018. november 29.
Jogi nyilatkozat - Adatvédelmi szabályzat