Procedură : 2018/2775(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : O-000122/2018

Texte depuse :

O-000122/2018 (B8-0001/2019)

Dezbateri :

PV 12/02/2019 - 24
CRE 12/02/2019 - 24

Voturi :

Texte adoptate :


Întrebări parlamentare
PDF 199kWORD 20k
12 noiembrie 2018
O-000122/2018
Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000122/2018
adresată Comisiei
Articolul 128 din Regulamentul de procedură
Dubravka Šuica, Guillaume Balas, Urszula Krupa, Catherine Bearder, Estefanía Torres Martínez, Martin Häusling, Piernicola Pedicini, în numele Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară

 Subiect: Utilizarea canabisului în scopuri medicale
 Răspuns în plen 

O revizuire a literaturii științifice existente privind canabisul utilizat în scopuri medicale oferă dovezi concludente sau substanțiale cu privire la efectele terapeutice ale canabisului și canabinoidelor: cu care se tratează durerile cronice la adulți, sunt folosite ca antiemetic în tratamentul stărilor de greață și vomă provocate de chimioterapie sau pentru ameliorarea simptomelor spasticității, raportată de pacienții cu scleroză multiplă; În plus, OMS a recomandat oficial în decembrie 2017 ca compusul canabisului, canabidiolul (CBD) să nu fie recunoscut la nivel internațional ca substanță controlată. Un singur medicament pe bază de canabis a fost autorizat prin procedura de recunoaștere reciprocă și comercializat în 17 state membre, însă niciun stat membru nu a autorizat fumatul canabisului în scopuri medicale, având în vedere riscurile fumatului pentru sănătate. Problema utilizării canabisului terapeutic este adesea asociată cu utilizarea canabisului ca drog recreativ, care ar trebui considerată o chestiune separată. Mediul de reglementare cunoaște o evoluție rapidă, atât în UE, cât și la nivel mondial. Având în vedere cele menționate anterior:

-Ce acțiuni a luat Comisia pentru a sprijini cercetarea de calitate în domeniul medicamentelor pe bază de canabis? Ce acțiuni are Comisia în vedere pentru cercetarea viitoare și care este nivelul finanțării pe care intenționează să o asigure acestui tip de cercetare în cadrul celui de-al nouălea program-cadru (Orizont Europa)? Consideră Comisia că mediul de reglementare din UE contribuie la calitatea cercetării privind canabisul utilizat în scopuri medicale?

-Chiar și în statele membre în care canabisul terapeutic este legal, condițiile de acces, prescrierea, cumpărarea, stabilirea prețului, rambursarea, pe lângă nivelul de cunoștințe în rândul personalului medico-sanitar cu privire la utilizarea acestor medicamente sunt foarte diferite și reprezintă o provocare pentru pacienți. Consideră Comisia că ar trebui să îmbunătățească accesul pacienților la canabisul utilizat în scopuri medicale?

-Intenționează Comisia să stabilească standarde privind utilizarea canabisului terapeutic în scopuri nefarmaceutice pentru a garanta siguranța consumatorilor? A investigat Comisia, în vederea protejării consumatorilor, care ar fi limita adecvată de tetrahidrocanabinol (THC) prezent în canabisul terapeutic?

Limba originală a întrebării: EN
Ultima actualizare: 29 noiembrie 2018Aviz juridic - Politica de confidențialitate